Turkse militairen bij de begrafenis van een collega die omkwam bij de operatie in Afrin
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe golf van arrestaties in Turkije onder critici legeroperatie

In Turkije zijn afgelopen week nog eens 93 mensen opgepakt vanwege kritiek op de militaire operatie in het Syrische Afrin. Ze worden verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda. Sinds het begin van de operatie zijn 666 Turken opgepakt, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het merendeel van de arrestanten had zich kritisch uitgelaten op sociale media. Ook zijn 192 Turken opgepakt bij protesten.

Turkije zegt dat het offensief is gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die volgens Ankara nauwe banden onderhoudt met de Koerdische terreurbeweging PKK.

Onderzoek naar HDP-kopstuk

De Turkse justitie richt zijn pijlen ook op de Turks-Koerdsiche HDP, de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Tegen een van de twee partijleiders, Pervin Buldan, begint justitie een terreuronderzoek vanwege haar uitspraken op een congres over de Turkse militaire operatie.

Buldan zei gisteren dat de Afrin-operatie een aanval op Koerdische burgers inhoudt. Ook zei ze dat haar partij niet medeplichtig wil zijn aan "deze duistere en wetteloze periode in de geschiedenis van Turkije".

Turkije heeft volgens nieuwszender CNN Türk ook de voormalig leider van de Syrisch-Koerdische PYD-partij, Salih Muslim, op een lijst gezet van meestgezochte terroristen, vanwege zijn lidmaatschap van de PKK.

Hij wordt al sinds 2016 gezocht vanwege een aanslag op een militair konvooi, in februari van dat jaar in Ankara. De PYD is de belangrijkste partij in het Koerdische gebied in Noord-Syrië. De YPG-militie is er nauw mee verbonden.

De arrestaties in Turkije vanwege kritiek op 'Afrin', komen bovenop de arrestatiegolf die Turkije in gang zette na de mislukte staatsgreep in 2016. Tienduizenden militairen, politieagenten, rechters en leraren zijn opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de Gülen-beweging.

In de ogen van de Turkse regering is dat een terreurorganisatie die achter de coup zit. Zo'n 150.000 Turken zijn om dezelfde redenen ontslagen of geschorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl