Cirkel rond voor Wüst: dit zijn mijn laatste Spelen

Aangepast

Minutenlang liep ze te ijsberen over het binnenterrein. Als eerste van de favorieten reed Ireen Wüst haar 1.500 meter op de olympische baan in Gangneung. Daarna was het zuchten, steunen, waggelen en vooral nagelbijten. Tot bleek dat niemand in de buurt kwam van haar 1.54,35.

"Ik had mezelf onwijs veel druk opgelegd", vertelde een emotionele Wüst direct na afloop. "Na de 3.000 meter viel het kwartje dat de 1.500 meter op 12 februari zou zijn, exact twaalf jaar na mijn eerste medaille in Turijn. Rutger Tijssen (haar coach, red.) zei heel mooi: de cirkel is rond."

Laatste Spelen

"Twaalf jaar geleden was ik echt een broekie. Daarna heb ik elke 1.500 meter op de Olympische Spelen op het podium gestaan", besefte Wüst, die in april 32 jaar wordt. "Mijn race was niet eens vlekkeloos. Ik moest een slag laten lopen bij de eerste wissel. Toen dacht ik alleen maar: kop erbij, kop erbij. Dit is heel onwerkelijk!"

Is het nu af? "Dit zijn wel mijn laatste Spelen. Dit is een droom die uitkomt."

Niet alleen Wüst kon de zenuwen niet meer in bedwang houden. Ook haar coach Rutger Tijssen wist niet waar hij het zoeken moest tijdens de beslissende rit op de 1.500 meter.

Eenmaal op adem bracht de coach onder woorden wat er door hem heen was gegaan. "Het was zo ongekend spannend", aldus Tijssen. "Zes, zeven, acht minuten moet je wachten en daarin zie je allerlei getalletjes veranderen. Dan heb je het op een gegeven moment niet meer. Hier hebben we zo ontiegelijk hard voor gewerkt."

Wüst zelf gaf aan hoe speciaal deze medaille was, nadat ze in 2015 samen met Tijssen een eigen schaatsploeg was begonnen. Met maar één doel: goud in Pyeongchang.

"Iedereen gaat er maar vanuit dat het lukt", beaamde Tijssen. "En dan komt die 3.000 meter en zit je er twee centimeter naast. Dan wordt de spanning zo groot. Het was nu of nooit."

STER Reclame