Benjamin en Pieter Konijn
NOS NieuwsAangepast

Excuses van makers film Peter Rabbit voor allergie-pesterijen

Een scène uit de nieuwe animatiefilm Peter Rabbit heeft veel woede opgeroepen bij ouders van kinderen met een voedselallergie. In de film gooit de hoofdpersoon bramen naar een ander personage, dat allergisch is voor het fruit. Filmproducent Sony heeft nu zijn excuses aangeboden.

In het fragment wordt Tom McGregor bekogeld met bramen door Pieter Konijn en zijn vriendjes. Eén braam komt in McGregors mond terecht, waarna hij een heftige allergische reactie krijgt. Zo'n allergische reactie kan gevaarlijk zijn: in het ergste geval kan iemand eraan overlijden. In de film moet McGregor zichzelf een injectie geven om de reactie te behandelen.

Het fragment schoot veel ouders in het verkeerde keelgat. Ze vinden het pesten van kinderen met een allergie niet iets om grapjes over te maken. Met de hashtag #BoycottPeterRabbit roepen twitteraars op de film niet te gaan kijken in de bioscoop.

De Australische organisatie Globalaai, die mensen bewust wil maken van de ernst van allergieën, begon een petitie waarin Sony wordt opgeroepen hun excuses aan te bieden. Die werd door duizenden mensen ondertekend.

Excuses

Gisteren gaf Sony gehoor aan die oproep. In een verklaring geven de filmmakers aan dat ze het probleem te lichtzinnig hebben aangepakt. "Het is verkeerd dat we deze scène in de film hebben gestopt, zelfs al is het op een cartooneske, slapstickachtige manier. Het spijt ons dat we niet bewuster met dit probleem zijn omgegaan."

De film Peter Rabbit is een bewerking van het gelijknamige boek van de Britse schrijfster Beatrix Potter. Afgelopen weekend ging het in de VS in première. In Nederland wordt de film eind maart in de bioscopen verwacht.

Glutenallergie

Het voorval doet denken aan een andere reclame-rel, tijdens de Amerikaanse Super Bowl drie weken geleden. In een reclame van supermarktconcern Party City werd een vrouw 'smerig' genoemd omdat ze een glutenallergie heeft. De reclame riep veel verontwaardiging op bij mensen met coeliakie en de video van vijftien seconden werd van de buis gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl