Nuis tegen Oda, Verweij treft Johansson op 1.500 meter

Aangepast
Kjeld Nuis in Pyeongchang ANP

Koen Verweij en Kjeld Nuis kennen hun tegenstanders op de 1.500 meter van dinsdag. Wereldkampioen Nuis start in de veertiende rit in de buitenbaan en eindigt aldus in de binnenbaan tegen de Japanner Takuro Oda.

Verweij neemt het in de zestiende rit op tegen de Noor Allan Dahl Johannson. Ook Verweij begint in de buitenbaan. Beide Nederlandse favorieten komen na de dweilpauze in actie.

Alleen Patrick Roest komt voor de dweilpauze in de baan. Roest heeft de Nieuw-Zeelander Reyon Kay als tegenstander.

Kanshebbers

De meeste kanshebbers verschijnen voor Nuis en Verweij op het ijs. Shani Davis, tweevoudig winnaar van het zilver op deze afstand, is direct na de dweilpauze aan de beurt tegen de Belg Bart Swings.

Daarna neemt titelverdediger Zbigniew Brodka het in de elfde rit op tegen Brian Hansen. In de rit voor Nuis komt outsider Denny Morrison in actie tegen een andere Pool, Konrad Niedzwiedki.

Het grootste gevaar zou wel eens uit de laatste rit kunnen komen. Daarin neemt Sverre Lunde Pedersen, de winnaar van het brons op de 5.000 meter, het op tegen de Amerikaanse medaillekandidaat Joey Mantia.

De olympische 1.500 meter bij de mannen begint dinsdag om 12.00 uur Nederlandse tijd. Het schaatsen is te volgen op televisie vanaf 11.30 uur op NPO 1, te beginnen met de voorbeschouwing en daarna de wedstrijd. Alles is ook te zien via de livestream op NOS.nl en te beluisteren op NPO Radio 1.

Nuis: geen stress door favorietenrol

Nuis debuteert op de Olympische Spelen, maar is meteen de grote favoriet voor het goud op de 1.500 meter. Vorig jaar werd Nuis immers op de olympische baan in Gangneung wereldkampioen op de 1.500 én de 1.000 meter.

"Ik krijg geen stress van mijn favorietenrol", verzekert hij. "Daar heb ik het zelf naar gemaakt. Het gaat om schaatsen en om winnen, meer niet. Wanneer mijn Spelen geslaagd zijn? Ik kan nu wel een diplomatiek antwoord geven, maar dat is niks voor mij. Ik wil gewoon goud."

Loting 1.500 meter mannen, exacte starttijden volgen dinsdag

Martin Liiv (Est)*
William Tai (Tai)*Alexis Contin (Fra)
Denis Koezin (Kaz)*Shota Nakamura (Jap)
Patrick Roest (Ned)*Reyon Kay (NZe)
Mathias Voste (Bel)*Joo Hyong-jun (ZKo)
Konrad Nagy (Hon)*Xiakaini Aerchenghazi (Chn)
Fedor Mezentsev (Kaz)*Sergej Trofimov (OAR)
Benjamin Donnelly (Can)*Shane Williamson (Jap)
Peter Michael (NZe)*Livio Wenger (Zwi)
Dweilpauze
Shani Davis (VSt)*Bart Swings (Bel)
Brian Hansen (VSt)*Zbigniew Brotka (Pol)
Jan Szymanski (Pol)*Andrea Giovannini (Ita)
Konrad Niedzwiedzki (Pol)*Denny Morrison (Can)
Takuro Oda (Jap)*Kjeld Nuis (Ned)
Kim Min-seok (ZKo)*Haralds Silovs (Let)
Allan Dahl Johansson (Noo)*Koen Verweij (Ned)
Sindre Hendriksen (Noo)*Vincent de Haitre (Can)
Sverre Lunde Pedersen (Noo)*Joey Mantia (VSt)

STER Reclame