NOS NieuwsAangepast

Frankrijk wil af van Nederlandse 'sneeuwsnuivers' op de piste

De Franse politie en justitie gaan strenger controleren op drugsgebruik in wintersportgebieden. De politie richt zich onder meer op Nederlanders en Spanjaarden. "Volgens de Franse douane komen de meeste verdovende middelen die ze in beslag nemen uit Nederland en Spanje. Als Nederlander heb je dus al snel de schijn tegen", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal.

In het wintersportjaar 2015-2016 is bijna 500 kilo aan onder meer wiet, cocaïne en xtc onderschept in de Franse Alpen. Als je wordt betrapt op het gebruiken of verkopen van drugs kan je een flinke boete krijgen of zelfs 1 jaar celstraf. "Die boetes moeten ter plekke worden betaald, om te voorkomen dat gebruikers ongestraft weer naar huis gaan."

Sneeuwsnuivers

Volgens Renout wordt wintersporten voor veel jongeren steeds meer een feestvakantie. "In de après-ski bars en in clubs is het soms drukker dan op de skipiste. Dat daarbij nog wel eens overmatig werd gedronken, wisten we al. Maar ook het drugsgebruik leidt nu tot problemen."

Die problemen ontgaan ook de Franse pers niet, weet Renout. "Er wordt geschreven dat in de skigebieden meer wordt opgesnoven dan alleen frisse lucht. Cokegebruikers rond de piste zijn al 'sneeuwsnuivers' genoemd. En het fenomeen van blowende, snuivende en slikkende skiërs die de berg afkomen, heet hier al de slalom met xtc."

Maatregelen en preventie

Behalve de boetes die worden uitgedeeld en direct moeten worden betaald, doet de politie nog meer in de strijd tegen drugs. "In Tignes, een populaire Franse ski-bestemming, wordt zeven nachten in de week op straat gecontroleerd. En dat gebeurt ook in andere steden en skigebieden in de Franse Alpen."

Zo maakte het Franse Albertville dit weekend bekend dat er een soort lik op stuk beleid komt tegen drugshandel en drugsgebruik. "Mensen worden meteen aan de rechter voorgeleid als dat kan", zegt Renout.

Er wordt in de skigebieden ook aan preventie gedaan. "In verschillende wintersportgebieden worden flyers uitgedeeld waarop dus staat dat je tot 1 jaar cel kan krijgen." En in Tignes deelt de politie zelfs speciale ID-boekjes uit aan jongeren. Daar kunnen ze hun naam en adres inzetten. "Als ze dan 's nachts op straat worden gevonden, laveloos door drugs en alcohol, brengt de politie ze weer naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl