Goud voor Canadese kunstschaatsers, jonge Russin steelt show

Aangepast

De Canadese kunstrijders hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang met groot vertoon van macht de olympische titel in de landenwedstrijd voor zich opgeëist. Het zilver was voor Rusland, dat vier jaar geleden het goud in de wacht sleepte.

De Canadezen eindigden op alle acht de onderdelen in de topdrie en pakten vier keer de winst. IJsdansers Tessa Virtue en Scott Moir haalden het goud binnen door, na de korte kür, ook de vrije kür op hun naam te schrijven.

Russische tiener steelt de show

De Russen zorgden echter opnieuw voor het hoogtepunt. Nadat Jelena Medvedeva zondag de korte kür in een wereldrecord gewonnen had, was haar 15-jarige concurrente Alina Zagitova fabelachtig op de vrije kür.

Met name haar briljante combinatie van sprongen, pirouettes en artisticiteit was een lust voor het oog.

Zagitova behaalde een score van 158,08 en bleef daarmee slechts twee punten verwijderd van het wereldrecord dat sinds vorig jaar eveneens op naam staat van Medvedeva.

Driedubbele axel

Op meer dan twintig punten achterstand eindigde Mirai Nagasu als tweede. Wel baarde de Amerikaanse opzien door als derde rijdster ooit een driedubbele axel op de Spelen tentoon te spreiden. De Japansen Mao Asada en Midori Ito gingen haar voor.

Hans van Zetten
@HansvanZettenTV
Rusland mist een winnaar als Evgeni Plushenko in het kunstrij/ijsdans-team om op deze olympische Winterspelen Canada van de overwinning af te houden. De prestigieuze Olympische titel gaat naar Canada, Rusland zilver, USA brons. Overmorgen starten de individuele wedstrijden.
7 maanden geleden

STER Reclame