‘We hebben 73 contractspelers: veel kwantiteit, weinig kwaliteit’

Aangepast
NOS

Gertjan Verbeek heeft bij FC Twente nog niet voor een ommekeer kunnen zorgen. De opvolger van René Hake hoopt bij de noodlijdende club een prestatiegerichte cultuur te implementeren, maar gemakkelijk gaat dat niet.

"Als er geen scouting is, ben je dan met prestaties bezig?", zegt de trainer in Studio Voetbal waar hij aan tafel zit met NOS-commentator Arno Vermeulen en FOX Sports-presentator Kees Jansma.

Verbeek noemt nog een voorbeeld. "Alle jeugdelftallen bij FC Twente speelden vroeger op het allerhoogste niveau. We hebben met de beloften in de Jupiler League gespeeld, nu is dat de Derde Divisie. Dat is geen niveau."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We hebben 73 contractspelers: veel kwantiteit, weinig kwaliteit'

"We hebben 73 contractspelers voor drie elftallen, waar alleen maar kwantiteit loopt... Of niet alleen maar. Wel heel veel kwantiteit en weinig kwaliteit. Dat is dus uit de klauwen gelopen, omdat er geen communicatie was binnen alle afdelingen. Dat waren allemaal eigen bv'tjes die probeerden te overleven en dan zeggen: als ik het maar voor elkaar heb."

Weinig investeren

Verbeek, die naast trainer ook technisch manager is bij FC Twente, moet voor verandering zorgen. Financieel gezien is er na de tropenjaren echter nog altijd niet veel mogelijk.

"We zitten nog in Categorie 2, dus dat is op zich goed. Alleen is investeren in spelers niet mogelijk. Neem Hidde ter Avest: dat is een jongen met een optie in zijn contract, maar die kunnen wij niet lichten, want dan wordt hij veel te duur voor ons."

Toch blijft Verbeek positief. "Ik ben een opgewekt mens en ga met plezier naar het werk. Ik vind voetbal hartstikke leuk. Alleen moet je niet te veel de kranten lezen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verbeek over PSV: weinig kans in Champions League met dit voetbal

Koploper PSV blijft maar zuinige zeges boeken. En dat is geen toeval meer. "Ze raken niet in paniek", constateert Verbeek. "En blijven continu de dingen doen die ze moeten doen. Dat geeft veel stabiliteit. Voor de rest is het heel vast. Ze durven op een geringe voorsprong de wedstrijd uit te spelen."

"Dat zou je knap schijtbakkenvoetbal kunnen noemen", glimlacht Jansma, verwijzend naar een eerdere uitspraak van Verbeek over PSV.

"Tuurlijk kun je in Nederland daar kampioen mee worden", vervolgt Verbeek. "Maar als je dit voetbal speelt in de Champions League, heb je weinig kans."

Bergwijn

Steven Bergwijn was tegen Sparta met twee treffers de grote man aan PSV-zijde. Vermeulen: "Echt een gozer met heel veel talent. Volgens mij zijn er veel mensen die daaraan twijfelen. Ik eigenlijk niet zo."

Jansma vult aan: "Ik heb een keer bij Jong Oranje durven zeggen dat ik hem goed vond. Toen ben ik behoorlijk afgebrand wegens een gebrek aan kennis. Zaterdagavond heb ik toch glimlachend voor de buis gezeten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Feyenoord moet buitengewoon omzichtig met Van Bronckhorst omgaan'

Ook Feyenoord, dat met 3-1 verloor bij Vitesse, komt ter sprake. "Ze krijgen het bij Feyenoord maar niet voor elkaar om werkelijk tot het gaatje te gaan in dit soort wedstrijden, terwijl Vitesse speelde alsof het een bekerfinale was", vindt Vermeulen.

Jansma is vooralsnog mild over Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. "Ik vind dat Feyenoord buitengewoon omzichtig met hem om moet gaan. Van Bronckhorst is een icoon, omdat hij ook iets bewezen heeft voor de club."

"Maar ja, het is echt een mislukt seizoen als hij ergens in de subtop eindigt en de beker niet wint. Dan wordt het een lastig verhaal. Daarom denk ik dat hij zich met zijn spelers compleet richt op het winnen van de beker."

STER Reclame