NOS NieuwsAangepast

Kadhafi bewapent aanhangers in Tripoli

Het regime van de Libische kolonel Kadhafi is begonnen met het bewapenen van burgers om de oppositie de kop in te drukken. Maar volgens de Italiaanse premier Berlusconi is Kadhafi de macht grotendeels kwijt. Italië heeft nog een vrij hechte relatie met Libië. Berlusconi roept op tot een einde aan het bloedbad.

Ook een Libische oud-minister zegt dat Kadhafi alleen nog de controle heeft in Tripoli en omgeving. Protesten worden daar hard neergeslagen. Maar het tv-station al-Jazeera meldt op basis van ooggetuigen dat demonstranten al op verscheidene plaatsen in Tripoli aan de macht zijn.

Volgens de nieuwszender lijkt het erop, dat het verzet tegen de Libische leider Kadhafi verder groeit. Op YouTube zijn beelden gezet van soldaten in de buurt van Tripoli, die zich bij demonstranten voegen. De demonstranten zeggen dat dat op steeds meer plaatsen gebeurt.

Toespraak

Gisteren zouden in de hoofdstad zeker zeven betogers zijn gedood. Militairen zouden het vuur hebben geopend op zo'n 50.000 demonstranten die naar Tripoli waren gelopen.

Wat er precies is gebeurd, is onbekend omdat er nauwelijks buitenlandse pers in Tripoli is. Ooggetuigen hebben tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd dat Kadhafi-aanhangers vanuit gebouwen begonnen te schieten toen de betogers na hun mars Tripoli wilden binnengaan. Daarbij zouden doden zijn gevallen.

Gisteren riep Kadhafi in een toespraak zijn aanhangers op om zich met hand en tand tegen de betogers te verdedigen.

Gewonden

Het Internationale Rode Kruis stelt 4,7 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan slachtoffers van geweld in Libië. Het geld is voor het opereren en het verzorgen van gewonden en voor noodhulp aan Libische vluchtelingen in Tunesië en Egypte.

Het aantal vluchtelingen neemt snel toe en de humanitaire situatie verslechtert snel. De hulporganisatie is ook bezorgd over de toestand in de ziekenhuizen in Libië, die de grote aantallen gewonden niet aankunnen.

Twee vliegtuigen met hulpgoederen zijn naar Caïro en Tunis gevlogen. De spullen moeten over de weg naar Libië.

Bevriezen

Alle banktegoeden in de Verenigde Staten van Kadhafi en zijn familie zijn geblokkeerd. De Amerikaanse regering maakt met deze maatregel duidelijk dat zij nadrukkelijk partij kiest in het Libische conflict. President Obama heeft het bevel om de tegoeden te bevriezen zelf getekend.

De VS stuurt ook aan op internationale sancties, die tot dusverre nauwelijks van de grond zijn gekomen. De Europese Unie denkt na over een wapenembargo en reisbeperkingen voor Libische leiders.

De VN-Veiligheidsraad komt vanmiddag bijeen om te praten over onder meer een wapenembargo en het bevriezen van de buitenlandse tegoeden van het regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl