Justin Kluivert maakt al snel de 1-0 voor Ajax
NOS VoetbalAangepast

Ajax wint van FC Twente, maar maakt het zichzelf knap lastig

Ajax heeft na een overrompelende start verzuimd om FC Twente met een grote nederlaag naar huis te sturen, het werd 2-1 in de Arena. De overwinning van de Amsterdammers betekent dat de achterstand op koploper PSV weer terug is gebracht naar zeven punten.

FC Twente kende een moeizame aanloop naar het duel in de Arena. Zo ontbrak coach Gertjan Verbeek, hij was geschorst nadat hij in de midweekse wedstrijd tegen AZ naar de tribune werd gestuurd. In datzelfde duel kreeg linksback Cristián Cuevas de rode kaart en ook de Spanjaard moest dus met een straf toekijken.

Door pijntjes, ziekte en blessures kon gelegenheidscoach Marino Pusic ook geen beroep doen op Oussama Assaidi, Stefan Thesker, Mounir El Hamdaoui en Fredrik Jensen. Het improvisatie-elftal uit Enschede, met debutant Michaël Maria, trof een ongehavend Ajax.

Gertjan Verbeek zag zijn ploeg vanaf de tribune verliezen

Het krachtsverschil was aanvankelijk groot en Ajax scoorde vroeg. Justin Kluivert rondde een door hemzelf opgezette aanval af, waarin ook David Neres en Donny van de Beek een aandeel hadden.

Daarna volgde een belegering van het doel van het arme FC Twente, waarbij het wachten was op meer Ajax-goals. Die bleven uit omdat enkele grote kansen (Huntelaar) werden gemist.

Meer venijn

Waar de schaarse aanvallen van Twente aanvankelijk van elk gevaar gespeend waren, kwam er in het laatste kwartier voor rust wel enig Enschedees venijn. Thomas Lam kopte net naast na een vrije trap van Adam Maher.

De eerste kans na rust was voor FC Twente. Adnane Tighadouini strafte een glijpartij van Matthijs de Ligt niet af en vuurde recht op André Onana. De Ajax-keeper moest niet veel later ook optreden bij een schot van Tom Boere.

Na een uur probeerde Ajax-coach Erik ten Hag de beslissing te forceren door Neres te wisselen en Hakim Ziyech rechts voorin te posteren. Maar een foute inschatting van Joël Veltman was de inleiding tot de 1-1. Boere profiteerde en stelde Tighadouini in staat om te scoren.

De eerstvolgende aanval na de gelijkmaker leverde Ajax een penalty op. Hakim Ziyech werd licht aangetikt door Peet Bijen en Lasse Schöne benutte de strafschop.

Zorgen voor Twente

Ajax bleef dus ondanks een matige wedstrijd schadevrij, terwijl voor FC Twente de zorgen onveranderd groot blijven. De Enschedeërs staan voorlaatste.

Komende zondag wacht FC Twente de degradatiekraker tegen Sparta, de enige ploeg die nog onder de Overijsselaars staat. Ajax gaat op bezoek bij PEC Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl