Bloemen kon 'nauwelijks overeind blijven', Pedersen is 'zo opgelucht'

Aangepast

Ted-Jan Bloemen kon nog lachen na de 5.000 meter. De Nederlandse Canadees moest in de strijd om de titel het hoofd buigen voor Sven Kramer, maar wist in een zinderend rechtstreeks duel met de Noor Sverre Lunde Pedersen wel nipt het zilver voor zich op te eisen.

"Het laatste rondje was doorsleuren, de laatste bochten kon ik nauwelijks overeind blijven", blikte Bloemen terug op zijn rit, waarin hij Pedersen tweeduizendste van een seconde voorbleef.

"Ik zag dat Pedersen bij het uitkomen van de laatste bocht net wat voor me lag, dus dacht: ik moet een goede exit hebben. Ik heb alle risico's genomen en ging er net voorbij. Ik weet niet hoe, maar het lukte."

Terwijl hij Pedersen de baas bleef, moest Bloemen zijn meerdere erkennen in Sven Kramer. "Ik zette aardig de druk erop voor Sven, zo leek het. Maar hij kon die 29'ers vasthouden na drie kilometer, waar ik 30,0 reed. Daar maakte hij het verschil."

De felle strijd met Pedersen hielp hem. "Als je zo'n tegenstander hebt, kan je net iets meer eruit halen. Zilver dankzij Pedersen? Misschien wel, ja", lachte Bloemen.

Hoewel hij zilver dus op tweeduizendste miste, toonde ook Pedersen zich een tevreden man. "Ik ben zo blij en opgelucht dat ik het gehaald heb. Dit is mijn eerste medaille, het grootste moment in mijn loopbaan."

"Ik ben niet teleurgesteld, het doel was een medaille en dat heb ik al behaald. Ik heb nog meer kansen op de 1.500 meter en de team pursuit, daar kijk ik naar uit."

STER Reclame