Goud voor Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Kramer voor derde keer op rij olympisch kampioen 5.000 meter

Sven Kramer heeft een unieke trilogie op de Olympische Spelen volbracht. De 31-jarige Fries schaatste op het ijs van Gangneung voor de derde keer op rij naar de olympische titel op de 5.000 meter. De negenvoudig wereldkampioen allround zegevierde in 6.09,76.

Kramer is de eerste schaatser in de olympische geschiedenis die een afstand drie keer op rij wint. Bij de vrouwen is dat in het verleden wel gebeurd. De Amerikaanse sprintster Bonnie Blair won de 500 meter in 1988, 1992 en 1994.

Achter Kramer, die zijn vierde gouden olympische medaille in totaal binnenhaalde, werd het duel om zilver en brons op de millimeter beslist.

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen veroverde zilver in 6.11,616. De Noor Sverre Lunde Pedersen had tweeduizendste van een tel meer nodig in het onderlinge duel: 6.11,618.

De 5.000 meter is al jaren het domein van Kramer. Hij debuteerde twaalf jaar geleden in Turijn op de Spelen met zilver op 'zijn' afstand achter de Amerikaan Chad Hedrick. Daarna begon de heerschappij van Kramer, die zowel in Turijn, Vancouver (2010) als Sotsji (2014) voor zijn concurrenten het ijs op moest.

In Gangneung hoefde hij dat zondag niet. Bob de Vries, de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, de Belg Bart Swings, de Noor Håvard Bøkko, de Fransman Alexis Contin, Jan Blokhuijsen en de Canadees Ted-Jan Bloemen moesten allen eerder dan de Friese veelvraat een tijd neerzetten.

Vlakke rondjes

"De kracht zit 'm in de vlakke rondjes. Ze begonnen allemaal heel hard. Ik wist dat gemiddeld 29,3 per rondje voldoende zou zijn. Natuurlijk maakt het uit dat je de tijden vooraf weet", zei de olympisch kampioen over het rittenschema. De druk was groot, gaf hij toe. "Misschien leg ik me die zelf op. Ook al ben ik 31 inmiddels, het zijn toch die verdomde Spelen."

Bloemen, die na een lange anonieme schaatscarrière in Nederland in 2014 zijn heil in Canada zocht, was op papier de belangrijkste uitdager. De 31-jarige Canadees ontfutselde Kramer begin december het wereldrecord op de 5.000 meter door in Calgary 6.01,86 te noteren. In november 2015 had hij de Fries al een slag toegebracht door hem met 12.36,30 de mondiale toptijd op de 10.000 afhandig te maken.

Bloemen, die zijn toptijden op hooglandbanen (Calgary en Salt Lake City) noteerde, zat zondag in de rit voor Kramer en had in de Noor Sverre Lunde Pedersen een ideale tegenstander. De twee maakten er tot de slotmeter een boeiend duel van.

Een winnaar leverde dat voor het blote oog niet op. Door een slotronde van 29,44 troefde Bloemen de Noor af op tweeduizendste van een tel: 6.11,616 om 6.11,618. Pedersen was niet teleurgesteld. "Het is mijn eerste medaille op de Spelen. Een medaille was mijn doel."

Deel I van missie

Voor Kramer is met zijn vierde gouden olympische plak deel een van zijn missie in Zuid-Korea geslaagd. Nederlands succesvolste schaatser heeft nog één belangrijker doel: olympisch kampioen op de 10.000 meter worden.

Dat is de voormalige wereldrecordhouder nog niet eerder gelukt en dat kwelt hem. Alles in Gangneung is gericht op 'gerechtigheid', nadat hij in 2010 door een verkeerde wissel het goud verspeelde en vier jaar geleden verrassend werd verslagen door Jorrit Bergsma.

  • ANP
    Vreugde bij koning Willem-Alexander
  • ANP
    Naomi van As (r), de vriendin van Sven Kramer, schreeuwt de longen uit haar lijf

Waar Kramer excelleerde, kon debutant Bob de Vries het juiste ritme op het ijs van Gangneung niet vinden.

De Vries betrad als eerste Nederlander het strijdperk, in de vierde rit. De schaatser met een geweldige erelijst op de marathon bracht eind december Kramer een van zijn zeldzame nederlagen toe op het olympisch kwalificatietoernooi. In Zuid-Korea kon hij niet nog een keer stunten.

De rondetijden lagen snel te hoog en de 33-jarige Fries, vader van drie kinderen, lukte het niet te versnellen. Zijn magere 6.22,26 bracht hem op de teleurstellende vijftiende plaats.

Blokhuijsen gokt en verliest

Jan Blokhuijsen, vier jaar geleden goed voor zilver in Sotsji, gokte en verloor in rit acht. De Nederlander opende snel, lag lange tijd op medaillekoers, maar moest de voortvarende start toch bekopen. Blokhuijsen zag de Nieuw-Zeelander Peter Michael in de slotfase nog passeren. De 6.14,75 bracht Blokhuijsen al voor de laatste ritten buiten de podiumplaatsen. Hij werd zevende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl