Tabarnia wil bij Spanje blijven en dus desnoods los van Catalonië
Het is geen grap meer. Aanhangers van de denkbeeldige deelstaat Tabarnia demonstreren eind februari in Barcelona voor afscheiding van de rest van Catalonië. Het protest richt zich tegen de plannen die er nog altijd zijn om de Catalaanse republiek door te zetten. "Wij willen bij Spanje blijven", zegt de bedenker Alberto Boadella, die ook de beoogd president van Tabarnia is.
Tabarnia begon als een parodie op social media op de plannen van regionaal president Puigdemont om na een eenzijdig referendum de onafhankelijke republiek Catalonië uit te roepen. In filmpjes wordt gepleit voor de afscheiding van de regio Tabarnia, dat de steden Tarragona en Barcelona omvat. Juist daar kregen bij regionale verkiezingen de pro-Spanje partijen de meeste steun.
Correspondent Rop Zoutberg sprak met de bedenker van Tabarnia, Alberto Boadella:
In korte tijd kreeg de beweging rond Tabarnia tienduizenden aanhangers. Het zijn vooral jongeren. "We gaan nu de straat op om te laten zien hoeveel steun we hebben", zegt Alberto Boadella, die werkte als directeur van de Catalaanse theatergroep Els Joglars. "Het zijn mensen die doodmoe zijn van het separatisme en vinden dat Catalonië gewoon bij Spanje hoort."
'Goede en slechte Catalanen'
"Tabarnia is altijd als satire bedoeld op een situatie die we nooit voor mogelijk hielden. Alles wat uit Spanje komt wordt gehaat", meent Boadella. "De nationalistische sfeer verdeelde de samenleving in goede en slechte Catalanen. Maar voor ons is één ding duidelijk. Als de separatisten zelfbeschikking willen, dan wij ook. Dan vormen wij een eigen land met het deel dat bij Spanje blijft."
Deze week lukte het de separatistische Catalaanse partijen een akkoord te sluiten over de vorming van een nieuw regiobestuur, aldus berichten in Spaanse media. Het akkoord voorziet in de benoeming van een opvolger van Puigdemont. Toch zou Puigdemont wel een deel van zijn macht willen houden met een instelling van een 'symbolisch bestuur' vanuit Brussel.
Boadella: "Puigemont probeert er nog uit te komen, maar zet opnieuw een soort fictie neer. Alsof Spanje een dictatoriaal regime is. Het is zo absurd allemaal."