Ted-Jan Bloemen in actie in Salt Lake City
NOS SchaatsenAangepast

Wereldrecordhouder Bloemen voelt zich een outsider op de 5.000 meter

Op de vraag of hij zenuwachtig is, stamelt hij een beetje. Maar nee, Ted-Jan Bloemen is niet nerveus voor de olympische 5.000 meter in Pyeongchang die zondagmorgen op het programma staat. Hij is ook niet de favoriet, vindt de wereldrecordhouder zelf.

De druk ligt vooral bij 'de Nederlanders', zoals hij zegt. Bloemen heeft nog wel altijd een Nederlands paspoort, maar hij voelt zich sinds juni 2014 een echte Noord-Amerikaan. "Ik ben heel trots om voor Canada uit te komen."

Bloemen voelt geen druk, in tegenstelling tot 'de Nederlanders'

Vóór zijn emigratie naar het land van zijn vader, kwam de Leiderdorper nooit in aanmerking voor deelname aan de Olympische Spelen. Hij maakt zondag dan ook zijn debuut. "En dat ga ik met heel veel plezier voor Canada doen."

'De druk ligt niet bij mij'

De 31-jarige specialist ziet zichzelf dus niet als favoriet. "Of ik druk voel? Nee. De druk ligt niet zo bij mij. Ik denk dat de Nederlanders veel meer druk hebben om die gouden medaille binnen te halen. Ik zie mezelf meer als een outsider."

Een opvallende uitspraak, komend van de man die sinds december zowel het wereldrecord op de 5.000 meter als de 10.000 meter achter zijn naam heeft staan en Sven Kramer als recordhouder van de troon stootte.

Bloemen wil frank en vrij de Spelen aanvangen. "Het hoeft allemaal niet, maar ik wil het wel heel graag. Het zou heel mooi zijn als ik gewoon heel goed ben. Ik heb hier een jaar op gewacht en nu gaat het eindelijk gebeuren."

'Vijf of tien? Het boeit me vrij weinig'

Bloemen benadrukt dat niets moet en alles mag. "Moet, moet... Ik wil graag hard schaatsen. Moeten is iets anders dan willen." En op welke afstand wil hij dan het liefste vlammen? Ook bij die vraag haalt hij eigenlijk zijn schouders op.

"Het boeit me eigenlijk vrij weinig. Ik kan het allebei vrij goed. Ik ga er gewoon op allebei de afstanden voor. Ik vind allebei de afstanden net zo mooi en ik win op allebei de afstanden net zo graag."

'Sven is heel erg de favoriet'

Schaatsanalist Bart Veldkamp gelooft desgevraagd niet zo in de kansen van Bloemen. Dat heeft ook te maken met de keuzes van hem dit seizoen. "Ik heb me verbaasd over de stap van de Canadezen om voor één wereldbeker over te komen naar Europa. Daar snap ik niets van. Dat is een grote belasting voor je systeem."

Bloemen reed de wereldbekerwedstrijd in Erfurt en klokte de derde tijd (6.17,11) op de 5.000 meter achter de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Italiaan Nicola Tumolero. "Ik vond Bloemen daar niet goed rijden", aldus Veldkamp.

De oud-schaatser blijft bij zijn voorspelling. "Ik denk dat Sven Kramer heel erg de favoriet is voor morgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl