FC Utrecht is genadig voor zwak PEC Zwolle

FC Utrecht heeft een eenvoudige 2-1 zege geboekt op PEC Zwolle. Het duel tussen de nummer vijf en zes van de eredivisie was geen moment spannend, daarvoor kwamen de bezoekers veel te zwak voor de dag.

Uiteindelijk kreeg Zwolle, dat Utrecht tot op een punt zag naderen, in blessuretijd zelfs een eretreffer. Dat was meer dan waar het recht op had.

Sean Klaiber en Gyrano Kerk vieren de 1-0

Na een gezapig eerste kwartier ontwaakte FC Utrecht. Gyrano Kerk miste eerst nog een goede kans en na een prachtige pass van Willem Janssen lobte Sean Klaiber, alleen voor Diederik Boer, naast.

Toch was het binnen twintig minuten 1-0. Sander van de Streek troefde de jarige Philippe Sandler - de onlangs door Manchester City ingelijfde verdediger werd 21 - af op rechts, behield het overzicht en schonk Kerk vervolgens een niet te missen kans.

Luttele minuten later scoorde Utrecht opnieuw. Kerk speelde Dirk Marcellis uit op links en gaf voor. PEC kreeg de bal niet weg en die belandde voor de voeten van jubilaris Mark van de Maarel (200ste eredivisduel). Diens schot werd gekeerd door Boer, maar de rebound was voor Zakaria Labyad.

PEC creëerde welgeteld een kans voor rust. Ryan Thomas zag zijn schot, na een goede combinatie, echter naast gaan.

Assistent-trainer Dwight Lodeweges, die in gesprek is met de KNVB over een assistentschap bij Oranje, zat nog gewoon op de bank bij PEC Zwolle

Ook na rust bleef PEC volstrekt onmachtig. FC Utrecht koesterde aanvankelijk de voorsprong en PEC Zwolle maakte geen aanstalten om daar verandering in te brengen. Sterker, de Zwollenaren grossierden in zinloos geschuif in de eigen defensie, maar tot een fatsoenlijk aanval kwam de nummer vijf amper.

In het laatste kwart nam de thuisploeg het heft weer in handen en dat resulteerde direct tot paniek in de Zwolse defensie en kansen voor Yassin Ayoub (twee keer) en Labyad.

Slordig Utrecht

Even later ging de ingevallen Giovanni Troupée alleen op de keeper af, maar hij gunde de kans aan Kerk en gaf de Zwolse verdedigers daarmee de kans redding te brengen. Uit de daaropvolgende corner kopte Ramon Leeuwin bijna alsnog raak, maar zijn inzet stuitte op de vuisten van Diederik Boer.

Utrecht kreeg ook daarna meer dan genoeg mogelijkheden om de genadeklap uit te delen, maar eigen slordigheid en goed keeperswerk van Boer stonden meer doelpunten in de weg.

Diep in blessuretijd kreeg PEC Zwolle toch nog de eretreffer in de schoot geworpen. Leeuwin maakte op de achterlijn een lichte overtreding op invaller Queensy Menig. Mustafa Saymak maakte geen fout van elf meter.