NOS NieuwsAangepast

Zelfs 'goedkope' wijken worden alsmaar duurder

  • Aida Brands

    redacteur Economie

  • Aida Brands

    redacteur Economie

Wijken als de Bijlmer in Amsterdam en de Haagse Schilderswijk waren jarenlang buurten waar je nog voor relatief weinig geld een woning kon kopen. Maar door krapte op de woningmarkt stijgen ook deze wijken snel in prijs, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die de NOS heeft opgevraagd.

'Bij een bezichtiging pas was het bijna knokken'

Waar je in Utrecht in de wijk Ondiep voor een huis in 2013 nog zo'n 160.000 euro betaalde, ben je vier jaar later 250.000 euro kwijt, een stijging van maar liefst 56 procent. In Den Haag in de Stationsbuurt steeg de prijs zelfs met 110 procent. Niet alleen starters zijn geïnteresseerd in de woningen, maar ook investeerders hebben de wijken ontdekt.

Bijlmer is booming

In Amsterdam-Zuidoost moet je er tegenwoordig snel bij zijn als je een woning wilt kopen. "De woningen worden in zeer rap tempo verkocht. Een appartement staat twee dagen online en binnen een week hebben wij de verkoop rond", zegt makelaar Danny van Buuren.

Dankzij investeringen in de veiligheid, nieuwbouwprojecten en een goede verbinding met het centrum van de hoofdstad trekken veel nieuwkomers naar de buurt. Ook steeds meer internationale bedrijven vestigen zich in het stadsdeel. "Wij zien de 'probleemwijken' meer als kanswijken", zegt Roeland Kimman van de NVM. "Er komt nu steeds meer nieuw elan in de wijken en meer mensen zien de buurt als een goed alternatief voor de dure binnenstad."

Knokken voor een woning

Destijds was Amsterdam-Zuidoost wijk niet zo populair. "In de tijd van de crisis konden we deze woningen niet aan de straatstenen kwijt. Ze werden verkocht voor 100.000 euro, maximaal 110.000 euro. Nu kunnen deze woningen voor 210.000 worden verkocht", zegt makelaar Rodney Linger. Collega-makelaar Danny van Buuren zag de prijzen de afgelopen tien maanden stijgen met zo'n 20 procent.

Ook de huurprijzen gaan snel omhoog in Amsterdam-Zuidoost. Makelaar Linger ziet steeds gekkere situaties. "Ik had laatst een bezichtiging voor een huurwoning in de Venserpolder en er stonden gewoon veertig mensen op de stoep. Op een gegeven moment was het bijna knokken omdat ze de woning zo graag wilden. Acht jaar geleden was zo'n situatie ondenkbaar."

Volgens Linger hebben de stijgende prijzen ook een schaduwkant. Veel mensen die nu in Zuidoost wonen, trekken weg naar steden als Almere en Lelystad. Voor mensen die nu huren bij een woningcorporatie heeft hij maar één advies. "Ga niet weg uit Zuidoost, want je komt er gewoon niet meer in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl