Hans Melchers
In samenwerking met
Omroep Gelderland

Miljardair naar de rechter om laagvliegende legerhelikopters

Miljardair Hans Melchers gaat een kort geding aanspannen tegen Defensie. Legerhelikopters vliegen tijdens oefeningen laag over de Achterhoek, waar ook zijn landgoed Onstein ligt.

Melchers zegt tegen Omroep Gelderland dat hij vindt dat de natuur en rust gestoord worden door de oefeningen. "Ik heb hier pauwen. Die beesten raken door die laagvliegers in paniek en vliegen dan weg. De hele natuur raakt verontrust, dat is natuurlijk te gek voor woorden."

Defensie is op dit moment bezig met grote oefening in Oost-Nederland. De komende weken zullen er regelmatig dertien helikopters laag vliegen. Volgens Defensie wordt er getraind in het tactisch vliegen. Daarvoor moet er laag bij de grond worden gevlogen om militaire situaties na te bootsen.

Defensie zegt dat er in het gebied laag mag worden gevlogen als dat voor een oefening noodzakelijk is. De vluchten worden gepland om zoveel mogelijk overlast te voorkomen.

Bij LTO Noord zijn klachten binnengekomen van boeren uit de Achterhoek. Die zeggen dat hun koeien in paniek raken omdat ze niet gewend zijn aan de overvliegende helikopters. Bestuurslid Henk Jolink van LTO is niet blij met de communicatie van Defensie. "We kunnen een algemeen nummer bellen en krijgen dan een antwoordapparaat. Het is lastig om met Defensie in contact te komen."

LTO Noord zegt juridische stappen niet uit te sluiten. Ze hopen er eerst in een goed gesprek uit te kunnen komen. Wanneer het kort geding van miljardair Melchers dient is nog niet bekend.

Advertentie via Ster.nl