ANP

In het West-Afrikaanse land Liberia is eerder deze maand een vrouw overleden aan lassakoorts. Ze kwam uit buurland Guinee en stierf op 11 januari vlak over de grens.

28 mensen met wie de overleden vrouw nog contact heeft gehad, zijn onderzocht. Geen van hen waren ziek of werden positief getest op het lassavirus, schrijft het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

Mensen kunnen met het virus besmet raken door contact te hebben met eten of artikelen die zijn besmet met urine of uitwerpselen van knaagdieren. Mensen kunnen elkaar ook besmetten. Het lassavirus valt onder dezelfde soort als het ebolavirus, namelijk de zogenoemde hemorragische virussen.

Opgezwollen gezichten

Symptomen zijn onder meer koorts, duizeligheid, overgeven, hoesten en diarree. In ernstige gevallen kunnen gezichten opzwellen en kan er vocht in de longholtes komen. Ongeveer 1 procent van de patiënten overlijdt eraan. Onder patiënten die met een zware vorm van lassa in het ziekenhuis zijn opgenomen, is dit 15 procent.

Eind 2013 brak er een grote ebola-epidemie uit in Guinee. Er stierven 11.310 mensen, vooral in Guinee, Liberia en Sierre Leone. Gemiddeld overlijdt 50 procent van de ebolapatiënten aan het virus.

STER reclame