Opbouw van een praalwagen
NOS NieuwsAangepast

Verzekeringen voor praalwagens nichemarkt

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

Honderden praalwagens rijden dit weekend rond in allerlei carnavalsoptochten. De risico's op een ongeluk of schades liggen daarbij op de loer. Want de wagens worden steeds groter en complexer (met veel bewegende delen), zeggen verzekeraars. En de bestuurders hebben niet altijd de juiste ervaring om met zo'n gevaarte langs het publiek te rijden.

Verzekeringsmaatschappijen hebben daarom weinig trek om praalwagens te verzekeren. De Vereende is een van de paar verzekeraars waar carnavalsverenigingen wél terechtkunnen.

"Want als je met een voertuig de weg op gaat, moet je je verzekeren. Wettelijke aansprakelijkheid, hè", zegt verzekerings-expert Gert-Jan Paauw. Volgens Paauw verzekert zijn bedrijf jaarlijks tegen de 900 wagens.

Hoeveel ongelukken er jaarlijks gebeuren met praalwagens, is onbekend. De Vereende wil daar ook niet veel over kwijt. Behalve dan dat áls er al schade is, dit meestal materiële schade is, doordat een praalwagen bijvoorbeeld geparkeerde auto's heeft geraakt, een lantaarnpaal of een verkeersbord.

Paauw: "Over de afgelopen drie jaar is de gemiddelde schade per schademelding tegen de 6000 euro. Daar zitten zaken bij van 100 euro, maar ook van 100.000 euro. Afgelopen jaar viel een man van een wagen af, kwam met zijn been onder de trekker terecht. Dat been moest vervolgens geamputeerd worden. Heel veel persoonlijk leed dus, maar ook een forse schadepost."

Op de trekker

In het Brabantse Boemeldonck, zoals Prinsenbeek dezer dagen heet, weten ze wel van de risico's. Maar praalwagenbouwer Quinten Meeuwissen kan zich geen ongeluk herinneren: "Er zit bij ons iemand op de trekker die daar veel ervaring mee heeft, dus daar heb ik alle vertrouwen in. Er lopen ook mensen van ons mee naast de wagen, om te voorkomen dat er kijkers langs de weg onder de wagen komen."

Behalve praalwagens betekent carnaval ook veel liedjes met dubbelzinnige teksten. Dat vindt niet iedereen even leuk. Bekijk hieronder een reportage over de liedjes:

Zijn carnavalskrakers te schunnig?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl