Lucebert in 1983 ANP

De gemeente Bergen zit in haar maag met de onthulling over de nazi-sympathieën van dichter en kunstenaar Lucebert. "We zijn er erg door overvallen en vinden het nieuws schokkend," aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws.

In Bergen had Lucebert zijn atelier en in het centrum van de kustplaats staat een kunstwerk ter ere van de kunstenaar. "Het is nu nog te vroeg om iets te zeggen, maar het college van B&W zal het onderwerp aankomende dinsdag bespreken." De woordvoerder benadrukt wel dat het nieuws niets afdoet aan de waarde van de kunst van Lucebert.

In een gisteren gepubliceerde biografie staat dat Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994) tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig werkte in de Duitse wapenindustrie. Ook stuurde hij in de oorlogsjaren brieven met antisemitische teksten naar een vriendin in Nederland. Die ondertekende hij regelmatig met 'Sieg Heil' of 'Heil Hitler'.

Lucebertschool

Het schoolbestuur van de Lucebertschool, die ook in Bergen staat, is niet van plan de naam van de school te veranderen. Schrijver Bob Polak had daartoe opgeroepen. In een reactie laat het bestuur van de school weten zich ongemakkelijk te voelen bij het nieuws, maar "daar passen drastische maatregelen zoals het wijzigen van de naam wat ons betreft nu niet bij", schrijft de school. "Wij zien de nazisympathieën van Lucebert als jeugdzonde."

In Alkmaar staat de dichtregel 'Van te veel spektakel wankel je allicht' in rode neonletters op het stadskantoor. Dat blijft daar gewoon staan. "Het college van B&W heeft niet overwogen maatregelen te treffen", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. "Volgens de wethouder wordt de strekking van de spreuk nu nog eens onderstreept."

STER reclame