Onderwijsminister Slob vindt dat het vmbo onterecht een slecht imago heeft
NOS Nieuws

Slob: ouders stop met pushen, vmbo is geen bezigheidstherapie

Minister Slob wil een einde maken aan het slechte imago van het vmbo als "vergaarbak" en een soort "restonderwijs". Ouders moeten dan ook stoppen met hun pogingen om hun kind met een vmbo-niveau naar de havo te krijgen, zegt de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs in een interview met het Algemeen Dagblad.

De minister benadrukt dat er veel vraag is naar leerlingen met een praktische opleiding. "Onze samenleving schreeuwt om jongeren die praktisch gevormd een plekje in de samenleving kunnen innemen", benadrukt Slob. Hij wil ouders daarop aanspreken en duidelijk maken dat het vmbo "echt geen minpuntje is".

Je moet niet je eigen idealen opleggen op een manier dat het verstikkend gaat werken.

Onderwijsminister Arie Slob

Het aantal leerlingen op vmbo's daalt verder, zo werd in januari bekend. Slob signaleert een trend; hoger opgeleide ouders stellen alles in het werk om hun kind ook op een hoog schoolniveau te krijgen. Hij snapt wel dat een advocaat graag wil dat zijn zoon ook rechten gaat studeren. "Maar je moet niet je eigen idealen opleggen op een manier dat het verstikkend gaat werken."

Het vmbo is een zeer goede opleiding, is de nadrukkelijke boodschap van Slob. Twee van zijn kinderen hebben ook op het vmbo gezeten. "Het is geen bezigheidstherapie wat ze daar aan het doen zijn."

In het regeerakkoord staat dat het kabinet voor het vmbo 100 miljoen euro extra uittrekt. Dat geld gaat vooral naar het technisch vmbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl