Carnavalvierders in Venlo
NOS NieuwsAangepast

Koude carnaval: warm kleden en vooral niet te veel shotjes

Carnavalsvierders zijn wel wat gewend, maar dit jaar wordt het "wel echt heel koud", waarschuwt het Rode Kruis. Overdag komt het kwik niet boven de 5 graden en 's nachts kan de temperatuur op sommige plaatsen dalen tot -3.

"We willen er nog even op wijzen dat mensen zich goed warm moeten kleden", zegt Iris van Deinse van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal.

Veel Nederlanders herkennen de verschijnselen van onderkoeling niet. Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de Nederlanders alle verschijnselen van onderkoeling direct herkent. De helft van de Nederlanders ziet rillen als een verschijnsel van onderkoeling en bijna 70 procent noemt het hebben van blauwe lippen.

Shotjes

Dat rillen klopt, zegt Van Deinse. "De verschijnselen zijn dat iemand oncontroleerbaar rilt, koud wordt, een bleke huid krijgt, en dat de ademhaling van heel snel naar langzaam en oppervlakkig gaat. En ook worden mensen vermoeid en suffig."

Het Rode Kruis adviseert om slachtoffers van onderkoeling naar een warmere omgeving te brengen en ze een warme, suikerrijke drank te geven.

Het is sowieso goed om te eten en drinken tegen de kou, adviseert Deinse. En met drinken wordt dan geen shotjes bedoeld. "Dat dus juist niet, want alcohol zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt omdat je bloedvaten verwijden."

Pluizige dierenpakken

Het Rode Kruis benadrukt vooral het belang van warme kleding. Veel verklede feestvierders hebben geen dikke jas aan. "Juist als je weet dat niet iedereen de symptomen van onderkoeling herkent, is het belangrijk om te zorgen dat je het voorkomt. Dus: goed warm aankleden, liefst in laagjes, en denk er ook aan iets op je hoofd te doen want je verliest veel warmte via het hoofd."

Dat het doorgewinterde carnavalspubliek zich wel degelijk voorbereidt op de kou blijkt uit een rondgang langs winkels in Limburg die carnavalskleding verkopen. Daar blijken dit jaar vooral pluizige dierenpakken populair.

Ook andere kleding die iets beter tegen de lage temperaturen beschermt doet het goed, vertelt een verkoper in een Roermondse carnavalswinkel. "Veel mensen kopen een bontgekleurd jasje en combineren dat met andere fleurige kleding. Je kunt daar ook makkelijk een warme trui onder dragen."

Waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl