Opnieuw shutdown VS na onenigheid in Senaat

Aangepast
De Republikeinse senator Rand Paul EPA

In de VS is opnieuw een shutdown ingegaan. De Senaat had tot middernacht lokale tijd (06.00 uur in Nederland) om akkoord te gaan met het voorstel voor de overheidsbegroting, maar het debat werd geschorst tot één minuut na middernacht.

Twee uur later later stemde de Senaat alsnog in met een nieuwe begroting, maar toen was de shutdown al begonnen. Het begrotingsvoorstel ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden, dat waarschijnlijk binnen enkele uren over het voorstel stemt. Als het Huis instemt, is de shutdown weer voorbij.

Protestactie

De Senaat stemde niet op tijd door een protestactie van de Republikeinse senator Rand Paul. Hij hield de stemming tegen, omdat het voorstel voor de begroting volgens hem zal leiden tot grote tekorten. Hij eiste dat er een amendement in het begrotingsvoorstel zou worden opgenomen, dat de overheid dwingt tot het beperken van de uitgaven.

Voordat de Senaat kon stemmen over de begrotingsdeal, moest eerst nog een procedurele stemming plaatsvinden. Daarvoor was de steun nodig van alle honderd senatoren. Zo kon Paul dus het hele proces tot stilstand brengen.

Dicht

Een shutdown betekent dat veel overheidsinstellingen dichtgaan, omdat de federale overheid geen geld meer heeft te besteden. Essentiële diensten zoals medische diensten, het leger en de luchtverkeersleiding gaan wel door.

Vorige maand was er ook een shutdown. Toen lag de overheid 69 uur lang stil omdat de Senaat het ook toen niet eens werd over de begroting. De Democraten wilden in ruil voor hun handtekening toestemming om de zogeheten Dreamers in de VS te laten blijven. Dat zijn ruim 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. President Trump trok vorig jaar september een wet in die het mogelijk maakte dat de Dreamers in de VS kunnen wonen en werken, nu dreigt uitzetting.

Uiteindelijk werd vorige maand een overeenkomst ondertekend voor een begroting die geldig was tot 8 februari. De Republikeinen hadden de Democraten toegezegd dat er een debat zou komen over de Dreamers.

Geen woord

"Maar in deze begrotingsdeal wordt met geen woord gerept over immigratiehervormingen of Dreamers", zegt correspondent Arjen van der Horst.

"Het immigratiedebat lijkt nu losgekoppeld van de hele begrotingsdiscussie. De Democratische leider Nancy Pelosi heeft geprobeerd met een urenlange toespraak in het Huis van Afgevaardigden alsnog een doorbraak te forceren, maar die poging had geen succes. Een deal over de Dreamers is nog steeds niet in zicht. De Democraten moeten er nu op vertrouwen dat Republikeinse leiders zich aan hun belofte houden."

STER Reclame