HH | Mats van Soolingen
NOS NieuwsAangepast

Holleeder-toerisme: je kunt ook naar de Efteling, maar dit is spannender

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het proces tegen Willem Holleeder trekt niet alleen journalisten, er komen ook 'Holleeder-toeristen' op af: mensen die een dagje komen kijken naar de bekendste crimineel van Nederland.

"Ik heb toch wel een soort sympathie voor deze man", zegt de 24-jarige Janine. Ze is vandaag met haar vriendin Daisy, ook 24, naar de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gekomen om Holleeder te horen verklaren. "Ik heb hem nog niet veroordeeld, zoals heel veel andere mensen wel."

Beide vrouwen hebben rechten gestudeerd en hadden vandaag een vrije dag. "Interessant om Holleeders verhaal te horen", vindt Daisy. "Hij zit er nonchalant bij en praat vrijuit. Heel bijzonder. Ik heb het idee dat wij het spannender vinden om hier te zijn dan hij."

Er gebeurt veel: reuring, liquidaties. En het is het echt. Het is geen western waar je naar zit te kijken.

Bezoeker in het publiek bij het Holleeder-proces

"Ik ken hem uit de buurt", vertelt een 33-jarige medewerker van een verzekeraar over Holleeder. "Toen hij vrij was, zag ik hem regelmatig lopen in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Er is daar een aantal kroegen waar de oude penoze wel eens wat kwam drinken."

De verzekeringsmedewerker vroeg zich af hoe zo'n ondervraging door de rechtbank in zijn werk gaat. Ook hij besloot zijn vrije dag in 'de Bunker' door te brengen.

"Ik vind het toch wel fascinerend om Holleeder zelf te horen", zegt hij. "Er is veel over hem geschreven en vandaag horen we zijn versie van de waarheid. De vraag is nu wat er echt is gebeurd. Hij krijgt in ieder geval alle ruimte en wordt goed ondervraagd."

Niet zenuwachtig

Een van de bezoekers vertelt dat ze nog nooit bij zo'n grote rechtszaak is geweest. Ze wilde weten hoe dat eraan toegaat. "Bijzonder om een keer mee te maken. Je kan ook naar de Efteling gaan, maar dit is eigenlijk spannender. Mensen gaan ook naar een voetbalwedstrijd of naar de Olympische Spelen. Dat is ook actualiteit. Dit ook. En het intrigeert me, Hoe is zo'n man daar dan onder? Hij komt helemaal niet zenuwachtig over."

De hele zitting bijwonen, gaat de meeste bezoekers te ver; in de loop van de dag wordt de publieke tribune steeds leger. Maar de echte liefhebbers kunnen er geen genoeg van krijgen. "Het is spannend. Er gebeurt veel: reuring, liquidaties. En het is het echt. Het is geen western waar je naar zit te kijken", zegt een man in het publiek. "Ik denk dat ik zeker nog wel een paar keer terug ga komen zodra de zussen gehoord gaan worden. Dan zit de tribune weer vol denk ik."

Hoe werd Willem Holleeder zo berucht?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl