Europarlement komt kijken of Nederland Geneesmiddelbureau wel waard is

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA zit nu nog in Londen AFP

De Italiaan Giovanni La Via leidt een delegatie Europarlementariërs die de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar Amsterdam onder de loep wil nemen.

De leiders van de grote politieke fracties in het EU-parlement hebben de gevraagde missie goedgekeurd omdat er ophef is over het EU-agentschap. De stad Milaan had zich ook kandidaat gesteld maar verloor van Amsterdam door een loting.

Onlangs bleek dat het EMA-personeel gehuisvest wordt in een pand bij station Sloterdijk tot het nieuwe kantoor aan de Amsterdamse Zuidas af is. Dat was vooraf niet bekend en volgens Italiaanse parlementariërs wordt daardoor de continuïteit van het werk bedreigd.

De Italiaanse regering en de stad Milaan vechten het besluit van de EU-regeringsleiders om het EMA in Amsterdam te vestigen al aan bij het Europees Hof van Justitie. De Italianen willen dat het besluit wordt geannuleerd. Minister Bruins voor Medische Zorg zei vorige maand dat de keuze voor Amsterdam volgens de regels is gegaan.

In maart legt de delegatie haar bevindingen voor aan de milieucommissie van het parlement.Het EU-parlement moet formeel instemmen met de verhuizing van het EMA.

STER Reclame