Cavendish wint, Groenewegen krijgt tijdstraf en verliest leiderstrui

Aangepast
Cavendish EPA

Mark Cavendish heeft de derde etappe in de Dubai Tour gewonnen. De Brit van Dimension Data was op de streep in Fujairah een fractie sneller dan Nacer Bouhanni en Marcel Kittel. Dylan Groenewegen finishte als tiende in de leiderstrui, maar moet die wegens een tijdstraf inleveren.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vier met de Belg Loïc Vliegen (BMC) als enige WorldTour-renner. De kopgroep kreeg maximaal zeven minuten, maar toen het peloton in waaiers uiteen viel verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon.

Met nog vijftig kilometer te gaan werd de kopgroep uiteindelijk gegrepen en niet veel later probeerde de Zwitser Tom Bohli het alleen. De renner van BMC bleef lang voor het peloton rijden, maar kon nooit echt wegkomen. Het peloton was ondertussen begonnen aan de afdaling richting Fujairah waar snelheden van boven de 100 kilometer per uur werden geklokt.

Groenewegen krijgt tijdstraf en verliest de leiding

De laatste kilometer werd een gevecht tussen de sprinters. Elia Viviani (QuickStep) begon als eerste te sprinten, maar al vrij snel kwamen Cavendish en Bouhanni langszij. In extremis sprintte Kittel nog naar een derde plek, terwijl Groenewegen in de laatste meters door een groot deel van de sprinters voorbij werd gereden. De renner van Lotto-Jumbo werd tiende en dat was in eerste instantie genoeg om aan de leiding te blijven.

De jury besloot echter om Groenewegen een tijdstraf van 20 seconden te geven omdat hij, nadat hij was lekgereden, achter de auto was teruggekomen in het peloton. Door de straf heeft Viviani nu de leiderstrui overgenomen. De Italiaan won gisteren de tweede etappe.

Team Jumbo-Visma cycling
@JumboVismaRoad
🇦🇪#DubaiTour @GroenewegenD has been given a 20 second penalty, which means he's no longer in the top 10 of the general classification.
1 jaar geleden
Uitslat derde etappe Dubai Tour

STER Reclame