De toenmalige Hoeve Jedidja in Meerkerk op een foto uit 2016 RTV Rijnmond

Een zedenzaak in een therapeutisch centrum in Meerkerk (Zuid-Holland) heeft de politie op het spoor gezet van een moord. Een echtpaar uit het Noord-Hollandse Zwaag zit vast. Zij zouden hun eigen dochter hebben gedood. Mogelijk zijn er meer slachtoffers.

De zaak speelde zich af op de Hoeve Jedidja, een voormalig therapeutisch centrum op christelijke grondslag. De 77-jarige directeur van dat centrum werd in 2016 veroordeeld voor ontucht met meerdere patiëntes.

Vorig jaar kwam er een nieuwe zaak bij: de man zou nog een patiënte hebben misbruikt. Zij had in 2016 zelfmoord gepleegd. Pas na haar dood werd er aangifte gedaan van ontucht.

Coldcase

In het zedenonderzoek dat volgde, ontdekte de politie dat de oudere zus van dit slachtoffer ook zelfmoord had gepleegd. Het Rotterdamse coldcaseteam onderzocht dat sterfgeval uit 2012 en concludeert nu dat toen sprake was van moord. De 29-jarige vrouw zou zijn gedood "door het opzettelijk toedienen van een dodelijk of euthanasiemiddel".

Haar 58-jarige moeder, die destijds werkte in de Hoeve Jedidja, en de 63-jarige stiefvader van de vrouw zitten vast op verdenking van moord. Mogelijk wordt de aanklacht uitgebreid. "We bekijken drie andere sterfgevallen, van mensen die in behandeling zijn geweest bij dezelfde zorginstelling. Daarbij werd in eerste instantie uitgegaan van zelfmoord. Nu ontstaat de verdenking dat sprake is van moord," zegt officier van justitie Thomas Slieker tegen RTV Rijnmond.

Jongere zus

Onder de drie verdachte sterfgevallen is ook de zelfmoord van het slachtoffer uit 2016, de jongere zus dus van de vrouw die in 2012 is vermoord. Justitie verdenkt de 77-jarige directeur van Hoeve Jedidja niet van betrokkenheid bij de moord(en).

STER reclame