NOS NieuwsAangepast

102.000 bakstenen met 102.000 namen op Holocaustmonument Amsterdam

Er komt in Amsterdam een monument te staan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Holocaust. Het is het eerste monument met daarop alle namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Vandaag toonde de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind de eerste versie van het gedenkteken in Tienhoven. Daar staat het prototype van vijf meter hoog opgesteld.

Libeskind toont eerste versie Holocaustmonument

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is onder de indruk van het prototype op ware grootte. "Ik ben er emotioneel van. We zijn hier twaalf jaar mee bezig geweest. Nu zien we eindelijk hoe het er echt uit gaat zien." Op deze versie van het monument staan fictieve namen. Op de uiteindelijke versie worden de echte namen van de slachtoffers in 102.000 bakstenen gelaserd.

"Het monument lijkt een beetje op een doolhof," vertelt Grishaver. "Als je er doorheen loopt, komt er geen einde aan. Dat laat zien waar discriminatie en antisemitisme toe kan leiden." Boven op de muur staat in het Hebreeuws 'In Memoriam' in stalen letters.

Het echte monument zal, als alles goed gaat, uiterlijk eind volgend jaar verrijzen aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl