Alireza Jahanbakhsh loopt blij weg na zijn benutte penalty

Drie late treffers helpen AZ ruim langs FC Twente

AZ heeft in de eredivisie mede door drie goals in de laatste vijf minuten een 4-0 overwinning geboekt bij FC Twente. De ploeg van voormalig AZ-coach Gertjan Verbeek wacht al sinds 21 oktober op een thuiszege in de competitie.

AZ wordt dit seizoen vooral geroemd om het vloeiende aanvalsspel, maar in Enschede was de ploeg voor rust erg slordig. Ondanks een gebrek aan kansen kwamen de Alkmaarders toch al snel op voorsprong. Haris Vuckic liep Guus Til omver en Alireza Jahanbakhsh benutte de penalty.

Het moment van de strafschop: Haris Vuckic geeft Guus Til een zetje

De thuisploeg, zonder onder anderen de geblesseerde smaakmaker Oussama Assaidi, werkte keihard, maar bracht AZ amper in de problemen. Doelman Marc Bizot moest alleen bij een knal van Fredrik Jensen en een vrije trap van Adam Maher (eveneens ex-AZ) handelend optreden.

Na rust viel er meer te beleven. Beide ploegen lieten aanvallend meer zien en bovendien liepen de gemoederen enkele keren flink op.

Vooral AZ kreeg in de beginfase enkele grote kansen. Wout Weghorst schoot van dichtbij naast en kopte de bal na een Twents misverstand naast het lege doel. Joris van Overeem stuitte van dichtbij op doelman Jeroen Drommel en Mats Seuntjens schoot voorlangs.

Rode kaart en drie late goals

Ook Twente werd enkele keren gevaarlijk. Vuckic was het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet werd door Jonas Svensson van de lijn gehaald.

Cristián Cuevas krijgt zijn tweede gele kaart; trainer Gertjan Verbeek wordt even later naar de tribune gestuurd

Twintig minuten voor tijd moest de thuisploeg verder met tien man, nadat Cristían Cuevas zijn tweede gele kaart had gekregen. Bovendien werd Verbeek naar de tribune gestuurd omdat hij volgens scheidsrechter Siemen Mulder een wegwerpgebaar maakte.

Verbeek zelf was het daar niet mee eens. "Ik kan het me in de emotie niet meer herinneren, maar ik kan me voorstellen dat het wegwerpgebaar voor Cuevas was, omdat hij zijn tweede gele kaart kreeg terwijl ik hem net wilde wisselen."

Het was daarna wachten op de 2-0 en die kwam er uiteindelijk in de 89ste minuut via Weghorst, die er even later met een prachtig schot ook nog 3-0 van maakte. Jahanbakhsh maakte het Alkmaarse feestje helemaal compleet door zelfs nog 4-0 aan te tekenen.