Carnavalsvierders pleiten in Tweede Kamer voor vrije dagen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Carnaval als officiële feestdag?

Carnavalsvierders hebben er bij de Tweede Kamer voor gepleit om voortaan vrij te geven voor carnaval. Het feest zou onder de officiële feestdagen moeten vallen, zeggen meer dan 170.000 mensen in een petitie die vanmiddag werd aangeboden.

De pleitbezorgers gingen onder begeleiding van veel muziek, met gezang en "Alaaf" roepend naar het Plein voor het Kamergebouw. Daar kozen ze zuidelijke Kamerleden uit om hun plannen onder de aandacht te brengen. Oud-PSV-voetballer Björn van der Doelen, boegbeeld van de campagne, zei dat carnaval mensen bij elkaar brengt en dat mensen uit het hele land de petitie hebben getekend.

Niet te serieus

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet geen taak voor de politiek om dit te regelen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, erkend carnavalsvierder, zei dat 'echte bazen' wel weten dat ze mensen voor carnaval vrij moeten geven. Volgens hem zien de actievoerders zelf ook niet echt een rol voor de politiek. "Jullie nemen het iets serieuzer dan wij in het zuiden en dat vind ik dan wel weer mooi", antwoordde hij op vragen van journalisten.

De aanbieders willen dat de kwestie op de agenda van de Tweede Kamer komt. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen in principe genoeg.

STER Reclame