NOS Nieuws

Frans rapport: vrouwen zijn nog steeds niet vrij en veilig op internet

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Sociale media en internetplatforms doen vrijwel niets tegen seksisme en bedreigingen van vrouwen. Als er een klacht wordt ingediend, wordt de betreffende inhoud maar in 1 op de 10 gevallen ook verwijderd.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in Frankrijk. "Geweld tegen vrouwen wordt online gewoon volop getolereerd", aldus de officiële Franse Adviesraad voor Gelijke Rechten voor Mannen en Vrouwen, die het onderzoek publiceerde.

In totaal werden meer dan 500 klachten ingediend bij Facebook, Twitter en YouTube. Dat ging over scheldpartijen ('Je bent een hoer!') tot letterlijke bedreigingen ('Ik maak je stuk, ik ga je verkrachten').

Facebook verwijderde vervolgens 11 procent van de omstreden berichten, Twitter haalde 13 procent weg en YouTube deed helemaal niets. Alle gemelde bedreigingen, seksisme en uitingen van geweld bleven gewoon staan op het videokanaal.

Foute inhoud opsporen

Het kan ook anders. De Adviesraad verwijst naar het Angelsaksische social platform Yellow, dat vooral populair is onder tienermeisjes. Dat netwerk spoort zelf met algoritmes 'foute inhoud' op die daarna verwijderd kan worden. In Duitsland is expliciet in de wet vastgelegd dat sociale media beboet kunnen worden als ze bepaalde berichten niet weren van sites.

Volgens de Franse adviesraad bestaan er in Frankrijk genoeg wetten en regels die een goede aanpak garanderen. Maar het bewustzijn over de problematiek zou nog tekort schieten. Vrouwen en meisjes doen vaak geen aangifte, politie en justitie nemen het probleem niet serieus, schrijft de raad.

Bedrijven als Twitter en YouTube zouden veel meer op hun wettelijke plichten moeten worden gewezen en vaker en sneller alle vormen van agressie moeten verwijderen, staat in het rapport.

Vrouwen zijn niet vrij en veilig op internet.

Franse Adviesraad voor Gelijke Rechten voor Mannen en Vrouwen

Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat bijna driekwart van de vrouwen te maken heeft gehad met online agressie. In 1 op de 5 gevallen zou het zelfs om ernstige bedreigingen gaan. In Europa zijn 9 miljoen meisjes al op hun 15e met virtuele bedreigingen in aanraking gekomen.

"Ondanks alle historische discussies over seksueel geweld dankzij hashtags als #metoo, zijn vrouwen nog steeds niet vrij en veilig op internet", aldus de Adviesraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl