Sneeuwval in Parijs: 'nacht van de chaos', maar ook skiën bij Sacré-Coeur

time icon Aangepast
AFP

Sneeuwval heeft het openbare leven in met name het noordelijke deel van Frankrijk stilgelegd. Vooral in Parijs zijn de problemen groot: 1500 mensen konden gisteravond niet naar huis en moesten worden opgevangen.

Scholen blijven vandaag massaal dicht, bussen en treinen rijden niet of met vertraging en de bewoners van de Franse hoofdstad zijn opgeroepen om vooral niet de auto te nemen en thuis te blijven. "Zelfs de spoorwegen hebben mensen opgeroepen om thuis te blijven", zegt NOS-correspondent Frank Renout. "En de Eiffeltoren ging dicht, maar dat is maar een kleinigheid."

Gisteravond stond rond Parijs een record-avondspits van ruim 700 kilometer file. Op een snelweg ten zuiden van Parijs konden gestrande automobilisten geen kant meer op, zegt Renout. "Die hebben vanaf 16.00 uur gistermiddag de hele avond en nacht in de vrieskou vastgezeten. Vanochtend om 06.00 uur kwamen daar pas de eerste hulpverleners. Veertien uur in de vrieskou, zonder eten, zonder dekens."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel sneeuw in Parijs: skiën in Montmartre

Voor andere gestrande reizigers werd opvang geregeld in sporthallen en winkelcentra, waar bedden werden neergezet. "Afgelopen nacht wordt inmiddels de 'nacht van de chaos' genoemd", zei de correspondent.

Er zijn massaal strooiploegen ingezet om de problemen te verminderen. Ook zijn wegen uit voorzorg gesloten en duizenden vrachtwagen zijn verplicht langs de kant gezet.

De overheid houdt de mensen regelmatig op de hoogte met updates over de sneeuw. "Er zijn van tijd tot tijd boodschappen waarin verteld wordt wat mensen wel en niet mogen doen."

Maar het is niet alleen maar ellende. Bij de Sacré-Coeur wordt zelfs geskied. "Er wordt dus ook enorm genoten van het winterse weer", zegt Renout.

Een auto wordt geduwd op een besneeuwde weg in de buurt van Parijs AFP

STER Reclame