Noussair Mazraoui valt in het thuisduel met NAC Breda in voor David Neres
NOS VoetbalAangepast

Ajax-debutant Mazraoui: bescheiden, technisch begaafd én veelzijdig

Ineens was hij daar. Noussair Mazraoui mocht tegen NAC Breda (3-1) drie minuten voor tijd zijn debuut in Ajax 1 maken. De 20-jarige middenvelder werd er emotioneel van. Hij sprak na afloop van "de gelukkigste dag van zijn leven". Mogelijk gunt Ajax-trainer Erik ten Hag hem vanavond tegen Roda JC meer minuten. Mazraoui zit namelijk weer bij de selectie.

Iemand die Mazraoui goed kent is Mark Wotte, trainer van het Marokkaanse elftal onder 21. "Hij verdiende deze invalbeurt écht."

Voor velen is Mazraoui, die door zijn teamgenoten liefkozend Nous wordt genoemd, het zoveelste jeugdproduct dat debuteert in het eerste van Ajax. Volgens Wotte mogen we juist van Mazraoui veel verwachten.

Vaste kracht bij Marokko onder 21

"Ik heb hem een jaar geleden gevraagd om bij Marokko onder 21 te komen spelen. Sindsdien is hij een vaste kracht in mijn team. Heel prettig om mee te werken", spreekt Wotte vol bewondering.

"Het is een heel bescheiden, ietwat gevoelige, jongen. Hij is technisch heel begaafd en op meerdere plekken inzetbaar. Hij kan op veel posities spelen. Hij is ook sneller dan hij lijkt."

Mazraoui speelde voor de winterstop bij Jong Ajax vrijwel alle wedstrijden. De meesten ook nog met de aanvoerdersband om de arm. "Ik heb elke wedstrijd van Jong Ajax gezien. Op televisie of via het Wyscout, een online scoutsysteem."

Mazraoui werd geboren in Leiderdorp, speelde in de jeugd van Alphense Boys en werd al op achtjarige leeftijd gescout door Ajax. Toch is Ten Hag pas de eerste trainer die hem bij de selectie haalt. Daarom de vraag aan Wotte waarom hij pas op zijn twintigste zijn debuut maakt als hij zo'n groot talent is als wordt gezegd.

"Op je twintigste doorbreken is in heel veel landen heel normaal, zo niet vroeg, te noemen. Maar ik begrijp de vraag. Hij is een jongen die fysiek nu pas rijp aan het worden is en er is natuurlijk ook veel concurrentie bij Ajax", vertelt Wotte, die onder meer trainer was van ADO Den Haag, FC Utrecht en Southampton.

Hij kan een heel mooie carrière tegemoet gaan

Ajax-trainer Erik ten Hag

Mazraoui profiteert dus optimaal van de trainerswissel bij Ajax. Ten Hag is namelijk lyrisch over hem. "Hij is me positief opgevallen in de weken dat ik hier nu werk. Hij moet op deze voet doorgaan, dan kan hij een heel mooie carrière tegemoetgaan", zei Ten Hag bij Ajax TV.

Volgens Wotte is er echter nog wel werk aan de winkel. "Hij kan nog wat brutaler zijn in het veld met betrekking tot opeisen van de bal en het sturen van anderen om zich heen", benadrukt hij. "Maar Noussair is een heel slimme speler, dus dat past wel bij Ten Hag en Alfred Schreuder."

Basisdebuut?

Als we de woorden van Wotte moeten geloven hoeft Mazraoui niet lang meer op zijn basisdebuut te wachten.

"Hij heeft veel concurrentie bij Ajax. Frenkie de Jong, Carel Eiting en Donny van de Beek, om maar drie leeftijdsgenoten te noemen. Maar de rust aan de bal en een heel mooie trap kenmerkt hem wat mij betreft. In zijn keuzes aan de bal zie je zijn voetbalintelligentie en Ajax-opleiding. Hij is het beste op een van de drie middenveldposities."

Noussair Mazraoui (l) en Carel Eiting, zijn concurrent op het middenveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl