ANP

Nog drie dagen te gaan tot de Olympische Winterspelen en de koorts neemt met de minuut toe. Sportliefhebbers willen nu al weten hoeveel medailles #TeamNL gaat winnen. En hoe zal het Sven Kramer dit keer vergaan op 'zijn' tien kilometer?

Pakt Kramer in Pyeongchang echt drie gouden medailles en wordt hij daarmee de grootste Nederlandse olympiër aller tijden? Volgens de laatste berekening van databureau Gracenote Sports is het antwoord bevestigend: ja, dat wordt hij.

Ook de redactie van Studio Sport komt in zijn voorspelling tot de conclusie: Kramer gaat Ireen Wüst voorbij en voegt zich zelfs bij de allergrootste wintersporters ooit, wereldwijd.

Huidige medaillespiegel Winterspelen aller tijden

1 Ole Einar Bjørndalen (Noo) 8 4 1
2 Bjørn Daehlie (Noo) 8 4 0
3 Marit Bjørgen (Noo) 6 3 1
4 Lyubov Yegorova (Rus) 6 3 0
5 Viktor An (Rus) 6 0 2
- Ireen Wüst 4 3 1
- Sven Kramer 3 2 2

Kramer is volgens zowel Gracenote Sports als Studio Sport topfavoriet op de 5.000 meter, de 10.000 meter en met Nederland op de ploegenachtervolging.

Hij zou met die oogst zijn totaal op 6 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons brengen, waarmee hij Ireen Wüst (4-3-1) voorbijgaat op de eeuwige Nederlandse ranglijst. Internationaal zou hij op plaats vijf uit kunnen komen van beste wintersporters ooit.

Sven Kramer met goud in Sotsji Getty

Gracenote baseert zijn berekeningen op prestaties op grote toernooien, waarbij de meest recente uitslagen het zwaarst meetellen. De schaatsredactie van Studio Sport kijkt vooral naar vorm in het huidige seizoen en neemt ook externe factoren in ogenschouw.

Medailleoogst Nederland in Pyeongchang

Goud Zilver Brons Totaal
Gracenote* 7 7 4 18
Studio Sport** 7 7 6 20

Naast Kramer wijst Gracenote ook Sjinkie Knegt (1.500 meter shorttrack), Kjeld Nuis (1.000 en 1.500 meter) en Jan Smeekens (500 meter) aan als gouddelvers op de 23ste Olympische Winterspelen. Nederland pakt zeven gouden medailles, één minder dan in Sotsji.

De vrouwen veroveren zes medailles, maar geen gouden. Wüst zou twee zilveren medailles pakken, op de 1.500 en 3.000 meter. Met achttien medailles zou Nederland in totaal zes medailles minder pakken dan vier jaar geleden in Sotsji.

Zaterdag al verrassing: Antoinette de Jong

Studio Sport denkt aan twintig plakken. En niet Jan Smeekens gaat goud pakken op de 500 meter, maar Antoinette de Jong gaat verrassen op de 3.000 meter.

De broers Michel en Ronald Mulder na de olympische 500 meter in Sotsji, 2014 ANP

De berekeningen van Gracenote en andere databureaus zijn vaak voer voor discussies. Er zou te weinig rekening worden gehouden met prestaties en vorm buiten de grote toernooien om. Zo behaalt Koen Verweij, dit seizoen weer in topvorm, niet eens een medaille.

"Onzin natuurlijk", stelt eindredacteur Richard de Wilt van NOS Studio Sport. Hij waagde zich met de schaatsredactie aan een voorspelling, maar dan op basis van het huidige seizoen. "Verweij is samen met Nuis topfavoriet. Dus om hem geen medaille toe te dichten is niet realistisch."

Geen Verweij?

Gracenote: "Wij hebben hem op de vierde plaats op de 1.500 meter en de achtste plaats op de 1.000 meter", stelt Simon Gleave, hoofd analyse. "Kortom, zijn resultaten zijn niet consistent of goed genoeg om in de topdrie te komen. Dit betekent NIET dat hij geen medaillekandidaat is. Maar er zijn op basis van prestaties betere kanshebbers op de schaatsmijl zoals Kjeld Nuis, Sverre Lunde Pedersen en Joey Mantia."

Schaatsmedailles mannen

Gracenote Studio Sport
500 meter 1. Smeekens, 2. Mulder 3. Mulder
1.000 meter 1. Nuis, 2. Verbij 1. Nuis, 3. Verbij
1.500 meter 1. Nuis 1. Verweij, 2. Nuis
5.000 meter 1. Kramer 1. Kramer
10.000 meter 1. Kramer, 2. Bergsma 1. Kramer, 3. Bergsma
ploegenachtervolging 1. Nederland 1. Nederland
massastart - 3. Verweij

Waar beide lijstjes dit keer veel overeenkomsten vertonen, was dat vier jaar geleden in Sotsji wel anders. Daar zag bijna niemand de medailleoogst aankomen. Zelfs NOC*NSF niet, dat met zijn doelstelling van negen medailles heel ver achter bleef bij het latere totaal van 24 medailles.

En ook Gracenote bleef op tweederde van het uiteindelijke totaal steken. "De prestaties waren niet te zien in de data van eerdere competities. Het is een voorbeeld van waarom wij allemaal houden van sport. Er zijn altijd verrassende prestaties en deze keer pakten ze erg goed uit voor Nederland. Bijna het hele team presteerde beter dan verwacht", aldus Gleave.

Was Sotsji een verrassing of niet?

Op basis van eerdere toernooien was de oogst van Sotsji uitzonderlijk. "Maar zo verrassend was het helemaal niet", stelt De Wilt, die met de schaatsredactie vóór de Spelen op 22 medailles uitkwam.

"Wij zijn niet uitgegaan van wetenschappelijke berekeningen. Wij kijken naar het huidige seizoen, we weten welke schaatsers in vorm zijn en wie niet en daar komt een voorspelling uit." Ook dit keer denkt De Wilt er dichtbij te zitten. "Wij weten dat Sábliková in een wak zit. En dat Bøkkø vijf hechtingen in zijn voet heeft en op krukken loopt. Dat soort zaken moet je ook meenemen."

Schaatsmedailles vrouwen

Gracenote Studio Sport
500 meter -
1.000 meter 3. Ter Mors 3. Ter Mors
1.500 meter 2. Wüst 2. Wüst
3.000 meter 2. Wüst, 3. De Jong 1. De Jong, 3. Wüst
5.000 meter - 2. Visser
ploegenachtervolging 2. Nederland 2. Nederland
massastart 3. Schouten 2. Schouten

Zijn er verder nog medailles in andere sporten? Jawel, in het shorttrack. Sjinkie Knegt pakt als gezegd zaterdag goud op de 1.500 meter, daar lijkt iedereen het over eens. Daarnaast is er een zilveren medaille voor de estafetteploeg en een bronzen medaille voor Knegt op de 500 meter óf de 1.000 meter.

Of het allemaal klopt? Vanaf zaterdag weten we meer. "En zo niet, prima. Ook voorspellen is maar een spelletje", besluit De Wilt.

* aantal medailles is een berekening van databureau Gracenote op basis van prestaties de afgelopen jaren op grote toernooien
** aantal medailles is een voorspelling van de redactie van Studio Sport

STER reclame