Annette Gerritsen, Mark Tuitert, Dione de Graaff en Erben Wennemars
NOS SportAangepast

Wat is er tijdens de Spelen allemaal te zien bij de NOS?

Met 230 uur televisie, 100 uur radio en 24 uur per dag verslaggeving online zit de Nederlandse sportliefhebber tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang weer eerste rang bij de NOS.

Live sport van 's nachts tot in de middag, overzichtsprogramma's tijdens het ontbijt en het diner én iedere avond NOS Studio Sportwinter vanuit Zuid-Korea.

Andere aanloop dan anders

Het lijkt allemaal logisch - de NOS zendt de Spelen al sinds 1964 uit - maar zo makkelijk ging het dit keer allemaal niet. In juni 2015 zag het er zelfs even heel somber uit.

Toen werd bekend dat Discovery Communications, eigenaar van Eurosport, voor zo'n 1,3 miljard euro de uitzendrechten van de Spelen had verworven. En niet de EBU, het samenwerkingsverband van publieke omroepen in Europa waaronder ook de NOS valt.

"Het sloeg in als een bom", zegt Ewoud van Winsen, adjunct-hoofdredacteur van NOS Sport en chef d'equipe van de NOS-ploeg in Zuid-Korea. "De NOS, maar ook de andere publieke omroepen in Europa werden erdoor overvallen."

Ewoud van Winsen, chef d'equipe van de NOS-ploeg in Pyeongchang

De schrik was groot, maar Eurosport bleek het toch niet allemaal zelf te willen doen. In maart 2016 bereikte de NOS een akkoord over een sublicentie voor de Spelen van 2018 en 2020. "We missen wel een paar zaken, maar de meeste kijkers en luisteraars zullen er niets van merken", aldus Van Winsen.

Hij is in Pyeongchang voor de negende keer aanwezig op de Spelen. Sinds 2004 is hij de olympische chef d'equipe van de NOS. Twee jaar geleden is hij al begonnen met de voorbereidingen op deze Spelen.

Nu is hij met de NOS-equipe neergestreken in Zuid-Korea. "Het klinkt raar, maar als alles goed gaat, hoef ik in Pyeongchang alleen de grote lijnen te bewaken."

'Alle belangrijke finales'

Drie sporten kan de NOS niet live uitzenden, die zullen aan bod komen in de vorm van ruime samenvattingen: ijshockey, skicross en snowboardcross. "Van ijshockey hebben we bijvoorbeeld iedere dag, van 15.30 uur tot 15.50 uur, een compact overzicht van de dag", zegt Van Winsen.

"De grootste aderlating is eigenlijk dat we niet meer alle sporten via livestreams online kunnen laten zien. Dat kan alleen bij Eurosport, tegen betaling overigens."

  • NOS
    Programma Schaatsen Olympische Spelen Pyeongchang
  • NOS
    Programma Shorttrack Olympische Spelen Pyeongchang
  • NOS
    Programma Snowboarden Olympische Spelen Pyeongchang (1/2)
  • NOS
    Programma Snowboarden Olympische Spelen Pyeongchang (2/2)
  • NOS
    Programma Skeleton Olympische Spelen Pyeongchang

Maar dat wil niet zeggen dat de Olympische Spelen niet meer online via de NOS te volgen zijn: alle tv-uitzendingen, dus ook de livebeelden, worden via de stream op de website en de NOS-app aangeboden.

Iedereen in Nederland kan dus - al dan niet stiekem - tijdens het werk of op school het schaatsen en het shorttrack zien. "Alle belangrijke finales zijn live te zien bij de NOS, ook op internet. Behalve van de drie genoemde sporten", vat Van Winsen samen.

Handige service-artikelen

Bovendien zal de NOS dagelijks twee handige service-artikelen publiceren op de site en in de app. 's Ochtends wordt onder de kop 'Goedemorgen Pyeongchang' verteld wat reeds in de voorgaande uren is gebeurd en wat er die dag nog te gebeuren staat, terwijl in de namiddag onder de kop 'Dit was de dag' de hoogtepunten en opvallendste gebeurtenissen van de dag worden opgediend.

En vanzelfsprekend is het als vanouds ook mogelijk via Teletekst op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen, uitslagen en resultaten in Pyeongchang.

De olympische schaatsbaan in Gangneung, Pyeongchang

Hoe zien de olympische dagen er globaal uit?

In de nacht: NOS Pyeongchang Live

De uitzendingen beginnen doorgaans tussen 02.00 en 03.00 uur 's nachts. Met één presentator vanuit Hilversum, geen gasten en veel live sport. Onder meer (delen van) het alpineskiën, kunstrijden, curling en freestyle skiën worden in de Nederlandse nacht afgewerkt.

Tijdens het ontbijt: Pyeongchang Vandaag

Voor de mensen die gewoon hebben geslapen, is er iedere ochtend (meestal vanaf 07.00 uur) een round-up te zien van alle belangrijke sport uit de Nederlandse nacht.

In de ochtend en middag: Pyeongchang Live

Het schaatsen en shorttrack begint in de meeste gevallen om 11.30 uur. In de loop van de ochtend werken we naar deze voor Nederland belangrijke onderdelen toe. Dione de Graaff zit in een studio op de schaatsbaan en wordt bij toerbeurt vergezeld door analytici Annette Gerritsen, Rintje Ritsma, Mark Tuitert en Erben Wennemars.

In de shorttrackhal is presentator Jeroen Stomphorst aanwezig, samen met analyticus Niels Kerstholt. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor de andere sporten, zoals het dagelijkse ijshockey-overzicht om 15.30 uur.

Tijdens het diner: Pyeongchang Vandaag

Voor de mensen die overdag gewoon hebben gewerkt, neemt Herman van der Zandt iedere dag van 18.00 tot 18.50 uur de olympische dag door. In de studio in Hilversum wordt hij geassisteerd door oud-schaatser Bart Veldkamp. Maar er wordt ook geschakeld met Dione de Graaff in Pyeongchang, waar het door het tijdsverschil dan al 02.00 uur 's nachts is.

"Ik weet nog niet waar ik dan precies zal staan, maar het zal niet ver van mijn bed zijn", aldus De Graaff. "Gelukkig ben ik een avondmens. Misschien ga ik wel iedere nacht een collega wakker maken."

Iedere avond: NOS Studio Sportwinter

Vanuit een studio met uitzicht op het schaats- en shorttrackstadion sluiten Henry Schut en Erben Wennemars iedere olympische dag af. Doordeweeks rond 20.30 uur en in het weekend rond 21.30 uur ontvangen zij natuurlijk alle Nederlandse medaillewinnaars en veel andere sporters.

Henry Schut, Mandy Dirkzwager en Tobias Aalderink

Vaste gasten in het programma zijn voormalig alpineskiester Mandy Dirkzwager en oud-snowboarder Tobias Aalderink. "Twee Nederlanders die op topniveau hun sport hebben bedreven en ervaring en deskundigheid meebrengen", vertelt Van Winsen. "Zij gaan dagelijks op pad en trekken ons mee de sneeuw in."

Iedere dag op de radio: RadiOlympia

De Olympische Spelen zijn ook live te volgen via NPO Radio 1, iedere dag van 11.00 tot 15.00 uur, in samenwerking met BNNVARA. Presentatoren Jeroen Stomphorst en Patrick Lodiers zijn in Pyeongchang en doen verslag vanaf de schaatsbaan.

24 uur per dag: online, op de NOS-app en Teletekst

Alle verslagen, reacties en samenvattingen zijn te zien op NOS.nl en de NOS-app. Alle belangrijke wedstrijden zijn ook te volgen via een livestream en er is iedere dag een liveblog met het laatste nieuws. Voor alle berichten en uitslagen kun je uiteraard ook altijd terecht op Teletekst.

De wedstrijdbeelden via de website zijn alleen in Nederland te bekijken.

Vliegende start

Ewoud van Winsen en de NOS zijn klaar voor de Spelen. En voor Nederland wordt het ook meteen een vliegende start in Pyeongchang. "Dag 1 is meteen knallen", voorspelt chef d'equipe Van Winsen. "Met Ireen Wüst en Antoinette de Jong op de 3.000 meter en Sjinkie Knegt op de 1.500 meter. En op dag 2 hebben we meteen Sven Kramer op de 5.000 meter. Je hebt de eerste twee dagen dus meteen drie kansen op een gouden medaille voor Nederland."

Waar kijkt Van Winsen zelf het meeste naar uit? "Dat is toch de 10 kilometer. Dat is het verhaal van het Nederlandse schaatsen. Ik was erbij in Vancouver toen Sven Kramer de foute wissel maakte. De grootste Nederlandse schaatser aller tijden, naar mijn mening, heeft op die afstand nog nooit goud gewonnen. Onbegrijpelijk, maar het is wel zo. Dat wordt sowieso een mooi verhaal, of hij wint of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl