HH | Frank van Beek

Op doorreis naar de opening van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima te gast bij de Chinese president Xi Jinping. Een bliksembezoek, de koning blijft maar één dag in China voor hij doorreist naar Zuid-Korea. Voor de koningin staan morgen ook nog enkele programmaonderdelen gepland.

Koning en koningin in China voor bliksembezoek

De uitnodiging van president Xi aan de koning kwam eind oktober vorig jaar. Dat die zo snel na het staatsbezoek van oktober 2015 weer kwam, is bijzonder. Staatshoofden en regeringsleiders komen graag naar China; het land is de tweede grootste economie ter wereld. Deze week nog was de Britse premier Teresa May te gast, in januari kwam de Franse president Emmanuel Macron langs.

Uitstekende persoonlijke verhouding

Na het staatsbezoek van Xi aan Nederland in 2014 - het eerste ooit van een Chinees staatshoofd - ontmoeten Willem-Alexander en Xi elkaar nu voor de derde keer in relatief korte tijd. Dat tekent, volgens mensen rond de koning, behalve de goede verhouding tussen Nederland en China ook de "uitstekende persoonlijke verhouding" tussen de koning en de president en hun echtgenotes. Die is volgens hen ontwikkeld tijdens het bezoek van Xi aan Nederland. De manier waarop hij en zijn vrouw ontvangen werden zou door de Chinezen zeer gewaardeerd zijn.

Het koningspaar heeft vandaag een kort programma. Na aankomst op het vliegveld worden ze op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Peking geïnformeerd over onder meer de politieke en economische situatie van het land. Daarna zijn, aan het einde van de ochtend, de ontmoetingen met premier Li Keqiang in de Grote Volkszaal en met president Xi Jinping en zijn echtgenote in het Zhongnanhai-complex, dezelfde plek waar de Amerikaanse president Obama ontvangen werd. Daar is aansluitend ook een besloten diner in kleine kring.

De auto waarin de koning en koningin aankwamen in Peking NOS

Ook minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra reist mee. Hij heeft morgen een ontmoeting met "4 à 5" vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld om de mensenrechtensituatie in China te bespreken. Meer details over wie Zijlstra precies ontmoet, zijn onbekend. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor degenen die de minister spreekt, zeggen de organisatoren van de bijeenkomst. Tijdens het staatsbezoek in 2015 stelde Willem-Alexander de slechte mensenrechtensituatie in het land aan de orde.

Koningin Maxima houdt zich morgen onder andere bezig met de Nederlands-Chinese handel. Vrijdagochtend reist ook zij door naar Zuid-Korea, om daar 's avonds de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen bij te wonen.

STER reclame