Boze Groningse boeren trokken vorige week naar Den Haag om te protesteren. Ze willen dat de gaskraan zo snel mogelijk verder wordt dichtgedraaid

Nog volop mogelijkheden om Groningse gaskraan verder dicht te draaien

  • Heleen Ekker en Henrik-Willem Hofs

    redactie Binnenland

  • Heleen Ekker en Henrik-Willem Hofs

    redactie Binnenland

Frankrijk en een aantal bedrijven in Nederland krijgen meer gas uit Groningen dan ze nodig hebben, blijkt uit onderzoek van de NOS. Daardoor kan de hoeveelheid gas die in Groningen gewonnen wordt mogelijk sneller naar beneden dan gedacht. Dit is belangrijk, omdat de gaswinning vanwege de aardbevingen in het Groningenveld flink moet worden teruggebracht.

Uit cijfers van de landelijke netbeheerder in Frankrijk blijkt bijvoorbeeld dat er driekwart miljard kuub Gronings gas zodanig is vermengd, dat het kon worden gebruikt als hoogcalorisch gas. De leverancier van dat gas bevestigt de cijfers.

Dat betekent dat Frankrijk dit hoogcalorische gas voortaan ook uit andere gasvelden kan halen, waardoor de afhankelijkheid van Groningen afneemt.

In eigen land zeggen verschillende bedrijven tegen de NOS dat ze mogelijkheden zien om versneld van het Groningengas af te stappen. Ze kunnen in hoger tempo verduurzamen of overstappen op een ander soort gas. Vanwege onderhandelingen die daarover lopen met het ministerie, willen ze er niet hardop over praten.

In discussies over het Groningengas is vaak gezegd dat de gaskraan in Groningen niet zo simpel dicht kan. Te veel mensen en bedrijven in eigen land en onze buurlanden zijn ervan afhankelijk. Oud-minister Kamp van Economische Zaken zei destijds in de Tweede Kamer dat hij de mensen in onze buurlanden niet in de kou kon laten zitten.

Daardoor was het volgens Kamp onmogelijk om plotseling veel minder gas te leveren, ook al was dat eigenlijk nodig omwille van de veiligheid van de Groningers.

Minder Gronings gas nodig

Twee jaar geleden zei energiebedrijf Engie al dat het minder Gronings gas nodig had. Dat leidde tot boze reacties van bijvoorbeeld gas-groothandelaar GasTerra. Die verweet Engie over de ruggen van de Groningers van hun contract af te willen komen.

Ook beweerde GasTerra toen dat het omzetten van Gronings gas in hoog-calorisch gas in het buitenland "beslist niet" gebeurde.

De Gasunie bevestigt echter desgevraagd de hoeveelheid Gronings gas die in Frankrijk is vermengd tot hoogcalorisch gas. De Gasunie zegt niet uit te kunnen sluiten dat Frankrijk dat gas nodig had voor het in balans brengen van het netwerk, waarin laag- en hoogcalorisch gas in een vastgestelde verhouding tot elkaar moeten staan.

Stikstof

Volgens onderzoeksorganisatie TNO is het mogelijk om de teruggang van Gronings gas op te vangen door meer buitenlands gas te importeren. Dit moet dan gemengd worden met stikstof. Die mogelijkheid moet verder onderzocht worden, zegt Rene Peters van TNO.

"We zijn op dit moment op zoek naar elke miljard die we kunnen besparen op Groningengas. Dat komt zowel van de industrie, van de export en misschien ook nog wel uit kleine gasvelden op de Noordzee, waar nog wat te winnen is."

Opheldering

De komende weken wordt zowel met bedrijven als met onze buurlanden gesproken over het terugschroeven van de levering van Groningengas.

In het debat dat de Kamer morgen voert over de gaswinning willen Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Agnes Mulder van het CDA van minister Wiebes weten hoeveel Gronings gas er nou precies nodig is in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl