Het gebouw is na de beving scheefgezakt EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Zes doden en zeker 254 gewonden na aardbeving oosten Taiwan'

De aardbeving in de Oost-Taiwanese stad Hualien van gister heeft zes dodelijke slachtoffers gemaakt. Er zijn zeker 254 mensen gewond geraakt en er worden 67 mensen vermist. Dat meldt het Taiwanese persbureau CNA.

Mogelijk zitten er nog mensen opgesloten het appartementencomplex dat gedeeltelijk is ingestort na de zware aardbeving. In totaal zijn er 31 buitenlanders getroffen door de aardbeving, onder wie 14 Zuid-Koreanen, 9 Japanners, 2 Tsjechen, 2 Singaporezen en 1 Filipijn.

De aardbeving had een kracht van 6,4 en vond relatief dicht bij het aardoppervlak plaats, op zo'n 10 kilometer diepte. Het epicentrum ligt 21 kilometer ten noordoosten van Hualien.

De omvang van de schade in de rest van de stad is nog onduidelijk. Vlak bij het hotel is te zien hoe de weg is gescheurd. Ook hebben hulpdiensten uit voorzorg een brug in de stad gesloten. De beving werd over het hele eiland gevoeld; in de hoofdstad Taipei werd een kracht van 3 gemeten.

Hotel Taiwan staat scheef na beving

Rampenplan

De Taiwainese president Tsai Ing-wen heeft een rampenplan geactiveerd, zodat de hulpverlening snel op gang kan komen.

Eergisteren was er ook al een beving van 6,1 voor de oostkust van Taiwan, die werd gevolgd door zeven naschokken. Die bevingen veroorzaakten weinig schade.

Dodelijke beving twee jaar terug

Twee jaar geleden vonden nog 116 mensen de dood na een een aardbeving van 6,4 in het zuidwesten van het land. Het duurde een week voordat alle doden waren geborgen.

Bijna alle doden vielen in een appartementencomplex in de stad Tainan van 17 verdiepingen dat volledig in elkaar stortte. Drie leidinggevenden van de projectontwikkelaar werden in de nasleep opgepakt wegens nalatigheden bij de bouw van het complex.

Ooggetuigen zouden hebben gezien dat er lege olieblikken in de holtes van de muur waren gebruikt, blijkbaar als bouwmateriaal. Ook zou in de ondersteunende balken het beton zijn bijgemengd met piepschuim.

Graafwerkzaamheden bij het ingestorte appartementencomplex in februari 2016 Hollandse Hoogte / AP Photo

STER reclame