Het hoofdkantoor van Kaspersky in Moskou
NOS Nieuws

Kaspersky wil omstreden cyberexpert Van Rijbroek aanklagen om laster

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky wil een rechtszaak beginnen tegen ict-expert Rian van Rijbroek. Deze co-auteur van een omstreden boek over cyberveiligheid die bovendien in opspraak raakte door een optreden in Nieuwsuur waarin ze onjuistheden verkondigde, zei afgelopen weekend tegen De Telegraaf dat ze een "Russisch beveiligingsbedrijf met een hoofdkantoor in Utrecht" had gehackt. Kaspersky bevestigt berichtgeving van RTL Nieuws hierover.

Hoewel ze geen bedrijf bij naam noemde, was in de hackerswereld snel duidelijk dat het om Kaspersky zou moeten gaan, aangezien dat het enige Russische beveiligingsbedrijf met een vestiging in Utrecht is.

"Gezien de hoeveelheid vragen die wij kregen sinds dit interview, speelt het voor ons geen rol dat ze onze naam niet heeft genoemd", zegt directeur Martijn van Lom van Kaspersky Nederland.

Daar heeft Kaspersky een punt, tekent ict-jurist Arnoud Engelfriet aan. "Zodra de omschrijving duidelijk genoeg is dat niemand meer hoeft te raden om wie het gaat, is dat genoeg", zegt hij. "En Kaspersky klinkt vrij Russisch."

Rectificatie

Kaspersky ontkent dat het is gehackt door Van Rijbroek en eist daarom een rectificatie. Een schadevergoeding is op dit moment niet aan de orde.

Directeur Van Lom houdt de mogelijkheid open dat de zaak van de baan is als Van Rijbroek uit zichzelf haar uitlatingen rectificeert. "We willen haar uiteraard wel een mogelijkheid geven om te reageren", zegt Van Lom.

Van Rijbroek zei in het Telegraaf-interview dat ze bij Kaspersky bewijs zou hebben gevonden dat een lid van de Tweede Kamer zou samenzweren met Rusland. Om welk Kamerlid het ging, is onbekend. "Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn, en de Telegraaf geeft haar een podium", zei directeur Van Lom tegen RTL.

Plagiaatboek

Van Rijbroek raakte vorige week in opspraak omdat het boek dat ze schreef met oud-minister Willem Vermeend plagiaat bleek te bevatten. Het werd uit de schappen gehaald, maar er is een herziene editie aangekondigd waarin de plagiaatproblemen zouden zijn opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl