In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

250 eeuwenoude munten gevonden in Zutphense kerk

In de Sint Walburgiskerk in Zutphen zijn bij archeologisch onderzoek ruim 250 eeuwenoude munten gevonden. De munten komen uit de periode 1400-1830 en zijn volgens de gemeente in uitstekende staat.

De collectie bestaat uit twee delen. Er zijn munten gevonden uit de periode dat de kerk nog katholiek was. Dat was tot ongeveer 1600. Na die tijd werd de kerk hervormd. Ook uit die tijd zijn munten gevonden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het een bijzondere vondst omdat de archeologen meer te weten zijn gekomen over het verhaal achter de munten.

Muntjes op oogkassen

De gemeente schrijft dat de destijds katholieke kerk vol stond met altaren en kapellen van religieuze gilden. Er zijn onder meer zilveren munten gevonden op de plaatsen waar zo'n altaar stond. Waarschijnlijk zijn ze achter de altaarkast gevallen.

Later, toen de kerk hervormd was, werd er geregeld collectegeld opgehaald. Soms vielen er muntjes op de grond. Het geld kwam tussen kiertjes terecht en belandde in de bodem. Ook werden mensen destijds in de kerk begraven. Soms werden er muntjes op oogkassen van overledenen gelegd, schrijft Omroep Gelderland.

Nog niet alle munten zijn onderzocht, maar wel is duidelijk dat ze uit verschillende delen van de wereld komen. Volgens de gemeentewoordvoerder komen ze uit de Baltische staten, het voormalige Duitse Rijk, uit de buurt van de Poolse kust en uit Nederland.

Handelscontacten

Een aantal munten heeft een minder lange weg afgelegd: in de Sint Walburgiskerk mochten rond 1500 munten worden geslagen. Ook die munten zijn tevoorschijn gekomen tijdens de opgravingen.

"We krijgen met de gevonden munten inzicht in de lokale economie, handelscontacten en weten meer over waar het geld voor werd gebruikt", zegt de gemeente.

Advertentie via Ster.nl