Een tekening van het spinnetje met staart University of Kansas / KU News Service

Mensen met arachnofobie krijgen van dit bericht mogelijk de rillingen: wetenschappers hebben in Myanmar een prehistorische spin met staart gevonden. Het kleine dier kroop honderd miljoen jaar geleden in het huidige Azië rond tussen de dinosauriërs.

De spinachtigen waren ongeveer 3 millimeter groot, maar hadden een staart van ongeveer 5 millimeter. Het lichaamsdeel was bedekt met korte haartjes. De staart werd vermoedelijk als een soort antenne gebruikt en bewoog heen en weer om de omgeving te scannen, zeggen wetenschappers van de University of Kansas.

Het fossiel werd gevonden in een stuk barnsteen, versteend hars, en is goed bewaard gebleven. In het gebied in Myanmar zijn vier exemplaren van de spinachtige gevonden. De wetenschappers kwamen er pas laat achter dat de fossielen zo oud waren.

Het fossiel van het spinnetje University of Kansas / KU News Service

'Prachtig wezen'

In het vakblad Nature Ecology and Evolution schrijven ze dat de ontdekking meer duidelijkheid biedt over de evolutie van spinnen. De spinachtige, die de naam Chimerarachne yingi heeft gekregen, leefde in het Krijt en is een voorloper van al bekende primitieve soorten spinnen.

Zoöloog Gonzalo Giribet van de universiteit van Harvard is blij met de ontdekking en zegt in The Guardian dat hij niet snapt waarom iemand de rillingen zou krijgen van deze spinachtige. "Het is een prachtig wezen dat waarschijnlijk nooit een mens kwaad zou doen, iets wat overigens voor 99.99 procent van de spinnen geldt."

STER reclame