Mahoney speelde elf jaar de vader van Frasier Crane in de serie Frasier
NOS NieuwsAangepast

Frasier-acteur John Mahoney overleden

De Amerikaanse acteur John Mahoney is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van zijn rol in de comedyserie Frasier, waar hij de vader van het titelpersonage speelde.

Mahoney werd geboren in het Britse Blackpool, maar verhuisde in zijn studententijd naar de Verenigde Staten, waar hij na verloop van tijd de Amerikaanse nationaliteit aannam.

Zijn acteercarrière begon Mahoney in het theater. Later stortte hij zich meer op televisie en film. Het leidde onder meer tot bijrollen in In the Line of Fire, The American President en Barton Fink.

Nors

In de serie Frasier speelde Mahoney tussen 1993 en 2004 Martin Crane. De norse en no-nonsense houding van de gepensioneerde politieagent vormde een komisch contrast met de pretenties van zijn zonen, de psychiaters Frasier en Niles. De serie won 37 Emmy Awards, wat een record was totdat Game of Thrones dat in 2016 verbeterde.

Voor Mahoney zelf bleef het wat Emmy's betreft bij twee nominaties. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Golden Globe. Al die nominaties waren voor zijn rol in Frasier. Eerder in zijn carrière was hij bekroond met een Tony Award voor zijn theaterrol in The House of Blue Leaves.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl