EPA
NOS Nieuws Economie Aangepast

Dow Jones maakt grootste smak sinds 2011

Wall Street heeft zware averij opgelopen. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq sloten met dieprode cijfers. Aan het eind van de dag stond er voor de Dow een verlies van 1175 punten op de borden, oftewel 4,6 procent. Dat is procentueel het grootste dagverlies sinds 2011.

Binnen de handelsdag was er korte tijd zelfs sprake van een recordverlies van bijna 6 procent. Nog nooit verloor de Amerikaanse beursindex binnen een handelsdag zoveel punten, zo'n 1500. De daling werd versterkt door computergestuurde verkoopprogramma's, die verkopen zodra aandelen tot een bepaalde koers gedaald zijn.

Beleggers maken zich onder meer zorgen over de inflatie en meer renteverhogingen door de centrale banken, de Amerikaanse Fed voorop.

Ook in andere landen houdt de sombere stemming op beurzen aan. De Europese STOXX 600 zakte 1,6 procent. In Duitsland noteerde de DAX een min van 0,8 procent. De Nederlandse AEX verloor vandaag 1,5 procent en is al alle koerswinst van dit jaar kwijt.

Angstmeter

Een grafiek die wel omhoogschoot vandaag is de VIX, de belangrijkste 'angstmeter' van beursgedrag. Deze index volgt de actuele prijzen van een belangrijke groep opties op de beurs. De prijzen van die opties geven aan wat voor verwachtingen beleggers van de toekomst hebben.

Hoe hoger die index, hoe angstiger beleggers zijn. Vandaag schoot hij met bijna 50 procent de lucht in, tot het hoogste punt in anderhalf jaar.

Bitcoinverliezen

Voor wie in bitcoin belegt, verliep de dag al niet veel beter. Inmiddels is de prijs al onder de 7000 dollar gezakt, een verlies van nog eens bijna 16 procent binnen 24 uur. Een maand geleden lag de prijs nog zo'n 10.000 dollar hoger.

STER reclame