Formule 1 vervangt 'pitspoezen' door kinderen

Aangepast
De 'pitspoes' van Max Verstappen bij de GP van Hongarije in 2016 AFP

De Formule 1 heeft vervangers gevonden voor de 'pitspoezen'. Vanaf komend seizoen zullen kinderen rondom de auto's en de coureurs staan voor de start van een grand prix, in plaats van schaars geklede modellen.

Vorige week besloot autosporfederatie FIA om afscheid te nemen van de zogenaamde grid girls. "Hoewel ze al decennialang te zien zijn rondom grands prix, vinden wij dat het haaks staat op de huidige maatschappelijke normen en waarden", stelde Sean Bratches van de commerciƫle afdeling van Formule 1.

Vanaf dit jaar mogen plaatselijke autosportclubs kinderen aanwijzen die met hun familie de baan op mogen bij de start van een grand prix. Voorwaarde is dat die kinderen al actief zijn in de kartsport.

"We maken de droom van onze toekomstige kampioenen al een beetje waar door ze heel dicht in de buurt van hun helden te brengen", zegt Jean Todt, voorzitter van de FIA.

Coronel is verbaasd: Kinderen mogen nu de grid niet eens op

Autocoureur Tom Coronel vertelt in Nieuws & Co op NPO Radio 1 over de vervanging van de 'pitspoezen'.

Autocoureur Tom Coronel snapt de keuze voor kinderen, maar is er ook door verrast. "Sinds een aantal jaar mogen kinderen niet meer voorbij de pitsstraat, ze mogen de grid niet meer op. Dat heeft natuurlijk met veiligheid te maken."

STER Reclame