Gebeten hond Ziyech kan bogen op goede statistieken

time icon Aangepast
1/4 Hakim Ziyech ligt onder vuur bij de Ajax-fans ANP
2/4 Hakim Ziyech gebaart naar het publiek na de 3-1 Pro Shots

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/4 Ziyech over gebaartjes: was het even zat

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

4/4 Ten Hag: moeten nog sleutelen aan zelfregulerend vermogen

De nabeschouwing van Ajax - NAC (3-1) stond vooral in het teken van Hakim Ziyech. De linkspoot werd uitgefloten door het Amsterdamse publiek en reageerde met handgebaren. Maar is de onvrede van de fans terecht?

Zonder meer, als je Henk Hoijtink moet geloven. De chef sport van Trouw noemde Ziyech in een column "een op zichzelf gerichte, zichzelf overschattende speler". Data van statistiekenbureau OPTA vertellen echter een ander verhaal.

Is de kritiek op Ajax-middenvelder Ziyech terecht?

In Langs de Lijn gaat het over Hakim Ziyech. De Ajacied wordt uitgefloten door zijn eigen fans en hard aangepakt door Trouw-journalist Henk Hoijtink. Is de onvrede terecht?

Zo blijkt uit een door OPTA gemaakt analyse, die zondagavond in Langs de Lijn op NPO Radio 1 werd gepresenteerd, dat de Ajacied met afstand de meeste kansen creëert voor ploeggenoten: 91. De nummer twee op die lijst, Heracles-aanvaller Brandley Kuwas, volgt met 62. Bovendien gaf alleen ploeggenoot David Neres meer assists dan Ziyech.

Gelijke tred met Salah

Ogenschijnlijk is de kritiek dat de 24-jarige linkspoot te veel balverlies lijdt - "Hij wil altijd maar de beslissende pass geven", aldus Hoijtink - steviger dan op grond van de statistieken gerechtvaardigd lijkt. Vergeleken met topspelers in de Engelse Premier League valt Ziyech ook niet uit de toon.

Hakim Ziyech is een op zichzelf gerichte, zichzelf overschattende speler

Henk Hoijtink, chef sport van Trouw

De alom gelauwerde Manchester City-spelbepaler Kevin De Bruyne is ongenaakbaar, met slechst 23 procent balverlies bij zijn acties. Maar mannen als Mohamed Salah, Alexis Sánchez en Roberto Firmino zitten net als Ziyech rond de 32 procent.

En de Ajacied werkt, zo blijkt uit de cijfers, keihard. Ziyech is opvallend genoeg de speler die het vaakst de bal veroverde in de eredivisie en legde afgelopen zondag tegen NAC de meeste meters af van alle spelers op het veld: hij liep bijna twaalf kilometer.

Voorliefde voor afstandsschoten

Is er op basis van de kille cijfers dan niets op Ziyech aan te merken? Jawel. Slechts vijf procent van zijn schoten levert volgens OPTA een doelpunt op. De reden daarvoor lijkt snel gevonden: een voorliefde voor afstandsschoten. Bijna driekwart van zijn doelpogingen doet Ziyech van buiten het strafschopgebied.

STER Reclame