NOS SchaatsenAangepast

Kramer rijdt tot eigen verbazing wereldrecord in testwedstrijd

Sven Kramer heeft in Pyeongchang laten zien dat hij in olympische vorm verkeert. De Fries reed vanmorgen een testwedstrijd over 3.000 meter en zette daarbij een tijd van 3.38,64 op de klokken. Dat is een wereldrecord voor een laaglandbaan.

Kramer rijdt wereldrecord in olympische testwedstrijd

De 3.000 meter is voor mannen een incourant nummer en wordt vaak gebruikt als testafstand. Kramer had ook het oude record al in handen: twee jaar geleden klokte hij in Heerenveen een tijd van 3.38,79.

Zondag komt Kramer voor het eerst in actie bij de Olympische Spelen. Dan staat de vijf kilometer op het programma. Later tijdens de Spelen rijdt hij ook nog de tien kilometer, de ploegenachtervolging en de massa start.

Kramer verbaasd: was dit een wereldrecord?

Kramer had helemaal niet door dat hij een wereldrecord had gereden. Dat moest NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg hem vertellen. "Was dit een wereldrecord laagland? Ok. Nou, top! Dat wist ik helemaal niet."

Kramer vol verbazing: was dit een wereldrecord?

"Ik had bijna zeven weken geen wedstrijd gereden, dan is het belangrijk om even een goede rit te rijden", ging Kramer verder. "Ik voel me goed. Dat ik deze vorm had, wist ik al. Dit is een bevestiging van."

Hij rekent zich echter nog niet rijk. "Een drie kilometer... Het is leuk als het goed gaat, maar anders maakt het ook niet zo veel uit. Een vijf kilometer begint pas vaak na drie kilometer."

De concurrentie

Nog belangrijker dan zijn tijd was voor Kramer misschien wel het feit dat hij Ted-Jan Bloemen versloeg in een rechtstreeks duel. De geboren Nederlander die tegenwoordig voor Canada uitkomt is wereldrecordhouder op de vijf en tien kilometer en op die afstanden een van de belangrijkste uitdagers van Kramer in Pyeongchang.

Bloemen noteerde met 3.42,97 de vijfde tijd. Jorrit Bergsma zette tijdens de testraces de tweede tijd neer: 3.41,20. Hij komt tijdens de Spelen alleen uit op de tien kilometer.

De Noor Sverre Lunde Pedersen, die de laatste wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer won, in Erfurt, zette vandaag een tijd neer van 3.41,65. Daarmee werd hij derde.

Bij de vrouwen testte Marrit Leenstra zichzelf op de 1.500 meter. Met 1.55.44 bleef de Friezin anderhalve seconde boven het baanrecord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl