Brandwondenstichting
NOS NieuwsAangepast

Griep of koolmonoxidevergiftiging? Zelfs artsen slaan soms de plank mis

De brandweer begint een campagne om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Zelfs artsen blijken de vergiftiging soms te missen, omdat ze de symptomen aanzien voor een griepje.

Wie een CO-vergiftiging oploopt heeft last van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een versnelde hartslag, symptomen waar ook een grieppatiënt aan lijdt. Omdat de vergiftigingen bovendien vaak in de winterperiode plaatsvinden als de kachel brandt, is een foute diagnose snel gesteld.

"Het probleem is dat de klachten heel algemeen zijn van aard en niet worden herkend door het slachtoffer of de arts", zegt forensisch arts René Stumpel. Volgens hem vallen er jaarlijks meer doden dan de vijf tot tien die officieel geregistreerd worden.

Ze was ook bij de huisarts geweest, maar die had de klachten niet herkend.

Arts René Stumpel over een overleden slachtoffer

"Ik heb het zelf in de praktijk meegemaakt bij een jonge vrouw die dood werd aangetroffen onder de douche", zegt Stumpel. "In een notitieboekje vonden we klachten die wezen op een koolmonoxidevergiftiging. Ze was ook bij de huisarts geweest, maar die had de klachten niet herkend. Dat is niet ongebruikelijk, omdat er veel mensen met deze klachten bij de arts komen."

De brandweer raadt artsen aan koolmonoxide altijd in het achterhoofd te houden en door te vragen bij klachten. Hoelang heeft iemand al last van de kwalen? Zijn er huisgenoten met dezelfde verschijnselen? Ook raadt de brandweer aan CO-melders op te hangen, goed te ventileren en jaarlijks de verwarmingsketel te laten controleren.

CO-gas ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen in bijvoorbeeld een open haard, cv-ketel of geiser. Doordat het niet te zien of ruiken is, is alleen een melder een afdoende maatregel. De afgelopen drie maanden kwamen meer dan zestig slachtoffers in het ziekenhuis terecht met een CO-vergiftiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl