
Den Haag grijpt in op Sint-Eustatius om machtsmisbruik en intimidatie
Nederland grijpt in op Sint-Eustatius. Op het Bovenwindse eiland is sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht, stelt staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.
Het bestuur, de eilandsraad genoemd, wordt tijdelijk ontbonden en andere bestuurders worden uit hun functie gezet. Er komt een regeringscommissaris die orde op zaken moet stellen.
Last
Knops erkent dat dit bestuurlijk ingrijpen een zware maatregel is, maar hij ziet geen andere oplossing. Geen enkele administratie is op orde en ook is het eiland fysiek verwaarloosd, constateert een commissie van wijzen. Burgers en bedrijven hebben daar allemaal last van, zegt de commissie.
Uitleggen
"De mensen op Sint-Eustatius verdienen beter", vindt de staatssecretaris. Hij gaat deze week naar het eiland om zijn besluit uit te leggen.
Sint-Eustatius heeft de status van bijzondere gemeente binnen het koninkrijk.
Orkaanschade
In november bezocht het koninklijk paar Sint-Eustatius, Bonaire en Saba om te kijken hoe het gaat met de wederopbouw na orkaan Irma.
De Nederlandse regering trekt 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Voor orkaanschade op Saba en Sint-Eustatius is in totaal 67 miljoen euro beschikbaar.
Kabinet roept op om terrassen niet te openen
Minister Van 't Wout vraagt ook aan mensen die massaal parken bezoeken om zich nog eens achter de oren te krabben.
Biden belt met Saudische koning, vlak voor verschijnen rapport moord Khashoggi
De twee spraken over de banden tussen de landen. Of het rapport over de moord op de Saudische journalist besproken is, is niet duidelijk.
Hof geeft Staat gelijk: invoeren avondklok toegestaan
De Staat ging in hoger beroep toen de de voorzieningenrechter oordeelde dat bij het invoeren onterecht gebruik was gemaakt van een wet voor acute noodsituaties.