NOS NieuwsAangepast

'Nederland moet voorop blijven lopen met slimme maakindustrie'

3D-printen, robotisering, het gebruik van sensoren: het zijn de nieuwste technische ontwikkelingen, die bovendien hartstikke belangrijk zijn voor de Hollandse maakindustrie. Om de smart industry-sector een extra zetje in de rug te geven, krijgt een regionaal project in Zuid-Holland een financiële injectie van 700.000 euro van het ministerie van Economische Zaken.

Dat wordt vanmiddag bekendgemaakt op het Smart Industry Jaarevent in Bussum door staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Centrale vraag in Bussum is: hoe maken we Nederland tech-proof?

Landen om ons heen steken miljoenen euro's, misschien zelfs miljarden in de innovatie van slimme ict; Nederland kan en mag daarbij niet achterblijven. Dat vindt Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de FME, koepel van de technologische industrie.

"Op deze manier willen we samen met bedrijven, medewerkers, kennisinstellingen én overheid een sprint trekken naar de digitale toekomst", zegt Dezentjé Hamming in het NOS Radio 1 Journaal.

Actieplan

In 2015 is begonnen met een actieplan Smart Industry. Zo'n dertig bedrijven experimenteren daarin met de nieuwste technologie mede dankzij een investering van 165 miljoen euro. 40 procent wordt betaald door de bedrijven, de rest door kennisinstellingen en de overheid.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat investeert hier met andere ministeries circa 42 miljoen euro in.

Digitalisering

Volgens Keijzer is digitalisering erg belangrijk voor de groei van de Nederlandse industrie. "Maar dan moet een ondernemer wel met de nieuwste software kunnen werken en moeten er bijvoorbeeld opleidingen ontwikkeld worden op het gebied van robotprogrammering. Ik steun daarom de regionale plannen van de Smart Industry."

Een van die projecten is die van Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. "De slimme maakindustrie moet behouden blijven voor deze regio", zegt Saskia Bruines, wethouder kenniseconomie van Den Haag. In Den Haag zitten onder meer Airborne, GTM en KVE: bedrijven die onderdelen maken voor lucht- en ruimtevaart met inzet van robots en digitalisering.

Positief effect

Bruines: "Innovatie van deze sector heeft een positief effect op de economie: bedrijven kunnen grotere orders aan, kunnen groeien doordat ze efficiënter werken en kunnen misschien maakindustrie vanuit lagelonenlanden terugbrengen naar de regio."

Ook trekt de aanwezigheid van goedlopende bedrijven misschien andere ondernemers aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl