AFP
NOS Nieuws

Zittend president wint verkiezingen Cyprus

Op Cyprus is president Nikos Anastasiades herkozen. In de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen versloeg de 71-jarige conservatieve kandidaat zijn linkse rivaal Stavros Malas.

De tweede ronde was nodig omdat geen van de kandidaten vorige week een meerderheid haalde in de eerste ronde. Dit keer, met nog maar één concurrent over, lukte dat Anastasiades wel: hij kreeg 56 procent van de stemmen.

Anastasiades trad vijf jaar geleden aan. Onder zijn leiding kwam Cyprus uit een diepe economische crisis. Zo voerde hij onder Europese druk strenge bezuinigingen door. Zijn 50-jarige uitdager Malas verweet hem dat dat ten koste is gegaan van onder meer de salarissen van Cyprioten.

Verzoening

Cyprus is sinds 1974 opgesplitst in een internationaal erkend Grieks deel en een Turks deel, dat alleen wordt erkend door Turkije. De Turkse Cyprioten deden niet mee aan de verkiezingen.

In zijn overwinningstoespraak herhaalde Anastasiades dat hij uit is op verzoening met het Turks-Cypriotische deel van het eiland. Afgelopen zomer liepen onderhandelingen met de Turks-Cypriotische leider Akinci na ruim anderhalf jaar stuk. Anastasiades deed nu een beroep op Akinci om weer om de tafel te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl