Pamfletten bij het provinciehuis in Assen RTV Drenthe/Jeroen Kelderman

Burgemeester Rein Munniksma van de gemeente Midden-Groningen heeft aangifte gedaan vanwege kwetsende pamfletten. In Drenthe en Groningen zijn afbeeldingen verspreid waarop Munniksma wordt afgeschilderd als nazi-kampbeul.

Op de posters staat de burgemeester afgebeeld met een pet met een hakenkruis. Boven hem staat een hakenkruis en de tekst 'de beul van Drenthe'. De anonieme makers zijn waarschijnlijk activisten tegen windmolens. Op de poster staat dat hij is gemaakt in naam van de 'door de overheid en windpark-initiatiefnemers belazerde, belaagde, bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe'.

Soortgelijke posters zijn er ook van de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Die zijn opgehangen in onder meer Assen en Beilen. Hij ontdekte de afbeeldingen vanochtend in zijn woonplaats Beilen toen hij naar de kerk ging. "Mensen die zoiets doen, zijn volledig respectloos bezig", zo reageert hij tegen RTV Drenthe. "Dit is van zo'n laag niveau, alle tijd die ik er aan besteed, is zonde."

Windmolens

Stelpstra zegt verder: "Het gaat over wind. Qua protesten leek het even rustiger, maar het schijnt nu weer op te laaien, dat vind ik erg jammer. En het is zeker jammer voor de mensen die wel een normaal debat willen voeren."

Munniksma sluit zich hierbij aan: "Tegenstanders van het windmolendossier hadden al aangekondigd meer in de privé-sfeer aan te zullen vallen. Daar is dit dan blijkbaar een voorbeeld van. Maar dit kan echt niet, daarom heb ik al aangifte gedaan." Meer woorden wil de Groningse burgemeester er niet aan vuil maken.

Aangifte

Stelpstra denkt er nog over na om aangifte te doen. "Ik vind dit zo laf, zonder een afzender erbij. Maar men zet er wel privégegevens van mij in."

De dorpsalliantie Oost Groningen neemt afstand van de pamfletten. De belangenorganisatie is tegen de komst van windmolenparken. "Het maakt helaas pijnlijk duidelijk dat sommige actievoerders in al hun aan religieus fanatisme grenzende extremisme definitief een grens zijn overschreden", aldus een woordvoerder tegen RTV Noord.

De politie heeft in Assen en Annen de pamfletten weggehaald en sporenonderzoek gedaan. Ook wordt buurtbewoners gevraagd of zij iets hebben gezien.

STER reclame